Базові правила сервірування столу

44bb5a93cba6f3a6adffc44dd83fd75bСервірування столу залежить від креативності  і можливостей людини, що буде накривати на стіл, а також від приводу до свята. Про естетичність сервірування столу свідчать: скатертини, посуд, серветки, столові прилади, різноманітні квіткові композиції, колірна гамма, а також саме розташування предметів  для сервіровки.

Існує безліч правил, які можуть допомогти правильно розставити по місцях всі предмети сервірування, але з них можна відокремити декілька основних.

[do action=”gear”]Перш за все, запам’ятайте, що всі тарілки і прибори повинні бути розміщені у тій послідовності, в якій страви будуть подаватися на стіл[/do]

Перший крок сервірування столу − скатертина. Вона повинна бути бездоганно випраною і випрасуваною. Кінці повинні звисати рівномірно з усіх сторін та закривати ніжки столу.

Другий крок − розміщенням тарілок. Вони повинні бути ретельно вимиті  та натерті  до блиску. Кількість тарілок залежить від виду свята. Для основної страви ставлять глибокі тарілки. Згодом подають десертні тарілки. Поряд з основним блюдом слід класти вилку з ножем. Десертна ложка повинна бути за тарілкою, ручкою праворуч. Поряд з ножем праворуч необхідно розмістити бокали.serviryvannija

Якщо ножів, ложок і виделок багато, то ножі потрібно розмістити справа так, щоб леза розташовувалися у напрямку  до тарілок, а виделки − зліва, гострими кінцями догори. Ложки для супу повинні лежати носиками вгору біля ножів.

Рукоятки столових приладів потрібно розташувати від країв столу приблизно на 2 см, а між столовими приладами повинна бути відстань приблизно 1 см. Посуд для пиття розташовують в 2 ряди з відстанню в 1 см.

Серветка − невід’ємна частина сервірування столу. Вона ставиться після розстановки кришталю. Серветки можна скласти як звичайним трикутником так і в формі різноманітних композицій, на тарілці кожного гостя. Також колір серветки повинен гармонувати з кольором скатертини.

На особливих підставках встановлюють ємності зі спеціями, розташовують їх посередині столу. Далі ставлять  гірчицю, колби з маслом й оцтом та різними соусами.

Можна довершити сервірування столу квітами. Вони повинні бути на столі у невеликих  вазах, щоб  не затуляти людей, які сидять за столом.