Хліб: користь чи небезпека?

hlibХліб – основна страва в кожній культурі. Однак в той же час хліб – це перше, від чого ми відмовляємось, коли сідаємо на дієту чи проходимо курс лікування. То чому ж те, що “усьому голова” раптом стає небажаним в сучасному світі?

Лікарі-дієтологи впевнені: хліб їсти варто всім, однак не будь-який! На щастя, зараз навіть в маленькій крамничці можна знайти хлібобулочні вироби з різного борошна та з різним складом, тож обрати є з чого. Однак, який із них найбільш корисний?

Хліб із житнього борошна, або так званий сірий хліб, засвоюється дуже помалу і має набагато більше корисних властивостей, аніж білий хліб із пшеничного борошна. Який, в свою чергу зберігає лише третину всіх своїх корисних якостей після випікання. Внаслідок цього в нашому організмі лише накопичуються пусті калорії, які згодом перетворюються в зайві кілограми. Крім того, вчені доводять, що постійне вживання хліба із пшеничного борошна вищого сорту сприяє розвитку захворювань травної системи.hlib_

Хліб із висівками – найбільш корисний. Адже саме цей додаток до борошна поглинає алергени та токсини, а також допомагає зміцнити імунітет.

Якщо є можливість – купуйте хліб, виготовлений без дріжджів, замість них в закваску додають настій хмелю. Такий хліб має протизапальні та жовчогінні властивості, сприяє підвищенню апетиту.

Однак навіть якщо ви вже зрозуміли, який хліб відтепер буде на вашому столі, варто також навчитися правильно його їсти. Прості правила: білий хліб не варто вживати разом із жирними продуктами, натомість масло, бульйон та жирну рибу краще вживати із чорним хлібом. Якщо ви їсте овочі, то колір хліба значення взагалі не має – вибирайте той, якого вам сьогодні хочеться. А от м’ясо та картоплю краще вживайте соло – хліб в цьому випадку зайвий.

Автор: Ірина Сонячна