Їжте яблука – будьте здорові!

applesЯблука – звичний для нас продукт. Унікальність яблук в тому, що вони дуже смачний і корисні (зазвичай, те, що корисне, для більшості не смачне). У цій статті дізнаємося корисні властивості яблук.

По-перше, потрібно розібратися, які ж поживні речовини входять до складу яблук. Це :

  • Вітаміни А, Р, Е, С, В1, В2, В6;
  • Клітковина;
  • Пектини;
  • Мікроелементи: Цинк, Кальцій, Натрій, Калій, Залізо, Магній, Алюміній, Бор, Ванадій та ін.
  • Крохмаль;
  • Органічні кислоти;
  • Каротин;
  • Вода складає 80 – 90% маси яблука.

Яблука знижують холестерин в крові завдяки тому, що мають у своєму складі пектин та рослинні волокна. Крім цього, пектин сприяє зміцненню стінок кров’яних судин та попереджає розвиток атеросклерозу. Якщо вживати 2 яблука кожного дня, то рівень холестерину буде знижуватися аж на 16%.

Також завдяки рослинним волокнам яблука можна використовувати як чудовий природній засіб від розладів шлунку. Волокна допомагають при закрепах, а пектини чудово долають діарею. Також яблука можна вживати для збільшення апетиту та попередження нудоти й блювання.yabluka

Яблука потрібно вживати при авітамінозі та анемії. Адже вони містять велику кількість вітамінів та мікроелементів. Залізо та марганець беруть участь у кровотворенні, а Натрій, Калій та Кальцій зміцнюють серцево-судинну систему.

Яблука зміцнюють наш імунітет та  сприяють збільшенню стійкості організму проти дії радіаційних хвиль. Яблучний сік вельми корисний для людей , які займаються спортом чи розумовою працею. Через високий вміст фруктози та органічних кислот цей напій сприяє відновленню організму після фізичної праці.

Яблучний сік також потрібно вживати людям, які перенесли інфаркт. Він допомагає їм у період відновлення після хвороби. Проте варто пам’ятати, що свіжий сік зберігає свої властивості не більше 1 – 2 годин, а той, що продається в пакетах,  взагалі їх не містить. При цукровому діабеті також можна вживати яблука. Вони містять переважно фруктозу, що не викликає підвищення рівня цукру в крові.

Яблука покращують обмін речовин, омолоджують та сповільнюють процес старіння. Корисною є м’якоть яблук для тих, хто нещодавно переніс хірургічну операцію. Вона сприяє відновленню організму, швидшому загоєнню швів та ран.

Та чим ще корисні яблука? Пектини та нерозчинні волокна виявляють протиракову дію. Яблука мають дезінфекційну дію: усувають неприємний запах з рота, карієс на зубах, чистять ротову порожнину, при чому недозрілі плоди володіють цією властивістю в більшій мірі.

Яблука виводять шлаки та токсини з організму. Солі важких металів виводяться зо допомогою пектинів (миш’як, свинець). Ці плоди корисні тим, хто страждає на подагру, хронічний ревматизм, адже вони перешкоджають утворенню сечової кислоти. Завдяки сечогінній дії вони виводять токсини та шлаки з організму. Корисні також яблука тим, що містить хлоргенову кислоту, вона з пектинами виводить з організму солі щавлевої кислоти.