Найкорисніші продукти для суглобів

zabotimsya-o-sustavakhСуглоби – це рухомі з’єднання кісток, які вкриті суглобовою сумкою, а в середині знаходиться синовіальна рідина. Суглоби розташовані там, де кінцівки згинаються, розгинаються, відводяться та повертаються. Суглоби поділяються на складні (які з’єднують три і більше кісток) та прості (складаються з 2 кісток ). Біля суглоба знаходяться навколо суглобові тканини : нерви, м’язи, судини, сухожилля та зв’язки. Разом вони забезпечують нормальне функціонування суглоба. Будь-який негативний вплив на них може пошкодити роботу суглоба.

Загалом, щоб зберегти здоров’я суглобів, потрібно відмовитися від маринованих овочів, краще споживати квашені. Готувати тільки в емалевому посуді, що забезпечить зберігання якнайбільшої кількості вітамінів. Коли варите овочі чи фрукти, то зменшуйте кількість часу на теплову обробку, що також збереже вітаміни. А от на зиму фрукти та овочі краще заморожувати чи сушити.

Продукти, які корисні для суглобів

Багаті на залізо нежирне м’ясо та яйця допоможуть організму вивести надлишковий фосфор. А от в рибі та морепродуктах міститься цей же фосфор. Головне, що він органічний, тобто засвоюється організмом саме так, як йому потрібно. Молоко та сир багаті на органічний Кальцій, який, на відміну від неорганічного, не відкладається у вигляді каменів, а використовується для зміцнення кісток та підтримки в нормі електролітичного балансу клітин організму.

Але не можна ці продукти змішувати з тими, що містять щавлеву кислоту (щавель, шпинат тощо). Морська капуста, хрящі та всі продукти, з яких роблять заливне та холодець потрібно вживати для здоров’я суглобів, адже вони містять корисні мукополісахариди, які забезпечують нормальну роботу суглобів, тому що аналогічні його синовіальній рідині. Також потрібно вживати желатин. Його можна додавати до всіх можливих соків, щоб отримати смачне желе.syglob

На Магній, що забезпечує здоров’я нервів, які «обслуговують» суглоби багаті зелені овочі, чорнослив, фініки, абрикоси, родзинки, висівки та гречаний мед. Печінка риби, вершкове масло, жовток яйця містять вітамін D, який відповідає за збереження Кальцію в кістках. Джерело вітаміну F – оливкова олія. Цей вітамін виявляє протизапальні властивості і дуже корисний для суглобів. Смородина, цитрусові, шипшина містять вітамін С, який відповідає за живлення суглобів.

[do action=”gear”]До речі, морозиво також корисне для суглобів, але тільки вершкове та молочне. Воно містить корисні жири та Кальцій, а от інші види морозива краще не вживати.[/do]

Продукти, які шкодять суглобам

Також шкідливими для суглобів є газовані напої, чай, кава, шоколад, жирна свинина, сочевиця. Мариновані та копчені продукти містять велику кількість неорганічних солей, що призводить до деформації та запалення суглобів. Порушує живлення суглобів щавлева кислота, тому краще відмовитися від вживання шпинату, редису, щавлю. Шкідливі продукти, які містять неорганічні фосфати: хліб із вищих сортів борошна, розпушувачі, крабові палички, плавлені сирки.

Також вам буде цікаво дізнатися, як попередити появу артриту і артрозу.