Знезараження води з відкритих джерел у поході

Вирушаючи у туристичний похід, подорожувальникам рекомендують запастися питною водою у розрахунку не менш ніж 2 літри на одну людину на добу, але не зайвим буде подбати про запас рідини для приготування їжі у казанку та інших потреб.

Одначе, іноді не вдається уникнути екстрених ситуацій, як-то відсутність води для пиття чи безпечного джерела чи водойми, то ж про методи очищення й знезараження води варто знати більше.

Порозуміло, що споживання води з відкритих і невідомих джерел є небезпечним, позаяк вода є одним із шляхів передачі збудників захворювань, зокрема інфекційних. Найпростіший спосіб знезараження води в поході — це тривале кип’ятіння, однак однієї термічної обробки може виявитись замало.

Відстоюємо воду

Як ще очистити воду у турпоході? Для очищення і знезараження води в польових умовах можна застосовувати ті ж способи очищення і відстоювання води, що ними користуються на водопровідних станціях, але, звісно, у спрощеному варіанті. Звільнити воду від важких сполук заліза допоможе відстоювання протягом 2-3 годин. Для цього не варто зачерпувати воду безпосередньо зі ставка чи річки. Краще вирити яму поруч із водоймою і почекати, поки вона самотужки заповниться водою, яка пройде через природній ґрунтовий фільтр чи фільтр з піску.

Робимо фільтр для води власноруч

Більш надійний фільтр з піску або вугілля можна виготовити й власноруч. Найпростіший фільтр для води вдасться отримати із порожньої консервної банки або пластикової пляшки з двома-трьома невеликими отворами, пробитими в дні чи у кришці. Ємність треба на дві третини заповнити дрібним піском, а дно банки або шийку пляшки попередньо вистелити матерією. Вода, що заливається зверху, пройшовши крізь товщу піску, витікає в отвори вже очищеною. Для більшої надійності таке фільтрування води повторюється кілька разів, при цьому пісок треба змінювати.

Можна заповнити банку або пластикову пляшку подрібненим вугіллям із багаття, у якому горіли дрова з листяних порід, оскільки хвойні породи дерев надають воді після фільтрування специфічний смак і запах.

Щоб не втрачати час на виготовлення саморобних фільтрів, чекати, допоки вода пройде крізь них, набагато зручніше і надійніше здійснювати очищення води фільтрами промислового виробництва, які належить придбати ще на початковому етапі підготовки до мандрівки.

Хімічне знезараження води

Частково знезаразити воду можна декількома краплями йоду або крупинками марганцівки, але зважати на те, що після такої обробки вода має залишатись прозорою. На літр води знадобиться краплі 10% настоянки йоду. У польових умовах може застосовуватися і хлорування, але краще це робити після фільтрації.

Хлорування води вапном безпосередньо в колодязі є складнішим, оскільки необхідно визначити його об´єм, розрахувати точну дозу розчину, а це непросто, то ж краще скористатись взятим заздалегідь хлоровмісним таблетованим дезінфікуючим засобом, приміром, таблетка препарату «Акватабс» дозволяє дезинфікувати від 500 до 5000 літрів води.

Для знезараження води підійде і «Пантоцид», одну таблетку якого розчиняють в 0,5-0,7 л води і витримують 15 хвилин. Також популярними в туристів є таблетовані препарати «Саносил», «Хлорактив» тощо. Дозування зазвичай вказується на упаковках цих засобів. Один із найпопулярніших таблетованих засобів знезараження води − таблетки гідропериту (пергідролю) − розчиняють з розрахунку чотири-п’ять таблеток на відро води, дають постояти 40 хвилин, а потім доводять до кипіння.

Очищуємо воду природними засобами

Очистити воду у польових умовах можна не тільки за допомогою хімічних сполук. У нагоді стануть і природні засоби, як-то кора берези, верби, дуба або бука та лікарські трави. Для одного відра води знадобиться 100-150 грамів кори, яку треба кип’ятити не менш 40 хвилин або ж настоювати не менше 6 годин.

Ще один спосіб очищення води за допомогою природних ресурсів: 100-200 грам молодих гілок ялини, сосни, ялиці, кедра кип’ятити у воді (відро) 30-40 хвилин, опісля цієї процедури ще додати кілька гілок вільхи, дуба, верби або сосни і прокип’ятити ще 10-15 хвилин. Коли вода охолоне, вийняти гілки й кору, а воду, відокремивши осад, обережно злити в чисту ємність.

Із польових трав для знезараження води підійдуть деревій або фіалка польова, листя ромашки, малини або звіробою чи інших лікарських рослин-антисептиків. Так, 200-300 грам цілющих трав слід додати до відра води і кип’ятити не менше 30 хвилин.

Наряду із знезараженням води у похідних умовах дуже важливим є й пом´якшення води, оскільки вона може містити надмірну кількість солей кальцію і магнію. Овочі і м’ясо погано розварюються у жорсткій воді, оскільки білок у харчах у поєднанні з кальцієм і магнієм у воді утворюють нерозчинні з’єднання, а їх, у свою чергу, не засвоює кишківник людини.

Не підійде така вода і для гігієнічних процедур. То ж її необхідно пом´якшити за допомогою того ж хлору чи кип´ятіння із додаванням трав і кори дерев. А загалом вміння знаходити чисту питну воду у польових умовах чи-то туристичному поході є необхідним навиком для будь-якого мандрівника.

Варто знати, що більш-менш безпечною для пиття є вода із джерела, що б’є на схилі берега річки або водоймища, а у період танення снігів вода з лісових озерець і ям зазвичай не потребує додаткового очищення.

Підготувала Олеся Товт