Ви тут
Головна > Світ > 5 корисних страв з гарбуза

5 корисних страв з гарбуза

garbyzГарбуз містить багато корисних речовин, що надає йому перевагу над багатьма іншими овочами. У ньому є вітаміни групи В (В5, В1, В6, В2), вітамін Т, С, К (необхідний для згортання крові), цукор, мінерали, жири, білки, вуглеводи, а також залізо, кальцій, калій.

У гарбузі міститься велика кількість каротину, тому страви або сік цього овочу рекомендується вживати тим людям, у яких є проблеми із зором. За вмістом заліза гарбуз взагалі чемпіон серед овочів, тому його потрібно вживати тим, хто хворіє на анемію. Він також корисний людям із захворюваннями серцево-судинної системи, гіпертонією, при хронічних і гострих нефритах, пієлонефриті.

[do action=”gear”]За вмістом заліза гарбуз – чемпіон серед овочів, тому його потрібно вживати тим, хто хворіє на анемію[/do]

Сік з гарбуза допомагає при нирковій недостачі, запаленнях сечостатевої системи, нервових розладах. Каша з гарбуза чудово допоможе тим, хто має бажання схуднути. Вона виводить шлаки з організму та нормалізує метаболізм. Гарбузове насіння також корисне: через великий вміст у ньому цинку воно допомагає тим, у кого недостача цього елемента.

Тепер розглянемо 5 рецептів корисних страв з гарбуза.

Гарбузова каша

Найперше, звичайно ж, гарбузова каша. Потрібно: 800 г подрібненої м’якоті гарбуза, 0, 5 л молока, 100 г пшоняної каші, родзинки, півложки кориці, цукор за смаком.

Спобіг приготування: окремо потрібно зварити м’якоть гарбуза та пшоняну кашу, потім розім’яти зварений гарбуз, з’єднати кашу та гарбуз, додати молоко, корицю, цукор, родзинки та варити на маленькому вогні 5 хвилин.recepty_z_garbuza

Пиріжки з гарбузом

Для приготування цієї страви треба 200 г борошна, 300 г гарбуза, 150 г сметани, цибулина невеликих розмірів, 0, 75 стакана кефіру, ч. ложка цукру, третина ложки соди, сіль, мелений чорний перець, 2 ст. ложки соняшникової олії.

Приготування: додаємо до борошна сіль (на кінчику ложки), до кефіру – соду, замішуємо середньої  м’якості тісто. Дрібно нарізаємо цибулю, піджарюємо на соняшниковій олії, гарбуз натираємо на великій тертці. До цибулі додаємо натертий гарбуз, цукор, четвертинку ложки солі, перець, злегка обсмажуємо.

Тісто слід розділити на 12 частин, перед цим можна сформувати з нього «ковбаску». Шматочки тіста розкачуємо тонко (на один пиріжок потрібно два кружечки). На один кружечок кладемо начинку, іншим прикриваємо, міцно затискаємо по боках, викладаємо на розігріту сковорідку без масла та підсмажуємо на середньому вогні. Обсмажені пиріжки кладемо на деко, змащуємо сметаною, розігріваємо духовку до 200 градусів, запікаємо їх 20 хвилин.

Суп з гарбуза та грибів

Ще один рецепт з гарбуза. Нам потрібно 200 г гарбуза, 200 г грибів, 2 картоплини, корінь петрушки, цибулина, помідор, 2 ст. ложки олії, 5 стаканів води, сіль, перець за смаком, зелень.

Гриби та цибулю нарізаємо невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки, перемішуємо та пасеруємо суміш на олії. Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо 10 хвилин. Додаємо овочі, порізані помідори, сіль, перець, варимо до готовності, на кінець додаємо подрібнену зелень.

Гарбуз в горщику

Очищуємо гарбуз від шкірки, нарізаємо кубиками, складаємо в горщик, додаємо родзинки, чорнослив, курагу, готуємо в духовці 30-40 хвилин, після цього залишити на 10 хвилин у закритому вигляді.

Смажений гарбуз

Порізати овоч на великі шматки, видалити шкірку, додати нарізану цибулю, спасерувати на олії, тушкувати 5-10 хвилин, сіль за смаком.

Top