Ви тут
Головна > Лайфстайл > Білки у раціоні людини

Білки у раціоні людини

На думку вчених, раціон людей кам’яного віку може бути зразком для сучасної людини. Така доісторична дієта цілком придатна для створення захисту від найбільш поширених захворювань нашого століття: ожиріння, цукрового діабету, захворювань серця, ендокринної системи та гіпертонії. Ми народжуємося з тими генами, які були у наших предків, а вони поняття не мали про «фаст-фуд», майонез, чіпси або цукерки.

Дослідження антропологів показали, що раціон людини кам’яного віку на 70% складався з рослинної їжі і на 30% з білків. Сучасній людині для забезпечення нормальної життєдіяльності організму, необхідно збагатити денний раціон достатньою кількістю білкової їжі. При нестачі білків у раціоні дорослої людини знижується опірність організму до різних інфекційних захворювань, знижується працездатність.

Білки містяться в кожній клітині організму, вони – основа життя, без них неможливий обмін речовин і процес розмноження всіх живих організмів. При розрахунку добової потреби в білках необхідно враховувати стать і фізичну активність людини. Наприклад, 18 – 29 річним чоловікам, залежно від фізичного навантаження, необхідно 90 – 118 г білків на добу, жінкам – 77 – 87 г. Але, чим старшою стає людина, тим менше організму потрібно білка.

Норма вживання білка збільшується під час вагітності, годування груддю, при значних фізичних навантаженнях. Повноцінними харчовими білками вважаються білки, які містять всі амінокислоти в оптимальному співвідношенні і кількості, що забезпечують розвиток і ріст організму і його нормальну життєдіяльність. До такої категорії належать білки тваринного походження. Вони містяться в м’ясі, рибі, яйцях, сирі, сирах, молочної продукції і т.д. Менш повноцінна білкова їжа рослинного походження: пшоно, квасоля, горох, гречана крупа.

Top