Ви тут
Головна > Світ > Чи корисна картопля?

Чи корисна картопля?

07Дедалі частіше в телевізійних програмах та в газетних статтях зустрічаєш такі заголовки. Та чи дійсно наш “другий хліб” небезпечний для здоров’я? Чи дарма ми виділяємо половину городу для її вирощування?

Перше, що говорять дієтологи: “Картопля − овоч багатий на мінерали, вітаміни, корисні мікро- та макроелементи. Але вони не потрапляють до нашого організму!” І дійсно, картопля багата на  калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, вітаміни різних груп, а найбільше вітамін Е, С, В. І все це добро справжня панацея для хворої людини.

Картопляний сік, бажано з молодої бульби, допомагає зменшити запалення кишково-шлункової системи, а саме сприяти загоєнню язви та попередити гастрит. Також, картопля може справитись з печією та закрепом. Цей чудо-сік здатний навіть головний біль зменшити! Калій, який міститься в картоплі у великих кількостях, незамінний для людей, страждаючих від серцево-судинних хвороб. Тож, їм необхідно вживати картоплю для зміцнення міокарду (серцевого м’язу) та для налагодження роботи серця в цілому.

Для тих, хто шукає панацею від шкірних захворювання, бульба теж підійде. Адже, терта картопля сприяє загоєнню гнійників на шкірі, різних дерматитів, виразок, екзем, та навіть опіків.

Погодьтеся, скільки корисного ховається у звичайній картоплі, яка доступна всім і вся! Але ж, чому ми не отримуємо всього того корисного букету? Відповідь одна − ми не правильно її готуємо! Всю користь картоплі  ми вбиваємо смажінням та вживанням картоплі з маслом. А щоб зберегти всі вітаміни та мінерали, потрібно запікати картоплю зі шкіркою у спеціальному рукаві для запікання, на крайній випадок можна і варити, як говорять в народі − в мундирі. А коли ми зрізаємо ту саму шкірку, то позбавляємо наш організм корисних речовин. Тоді, вся користь не засвоюється, а навіть більше, наш організм просто зашлаковується крохмалем!kartoplya

Також, існують інші, більш радикальніші, методи приготування картоплі, щоб зберегти її користь. Звісно, не з метою харчування, а з метою лікування. Тож, картопляне лікувальне пюре можна приготувати із самих шкірок. Для цього бульбу обрізають товстим шаром, і обрізане пропускають через мясорізку, заливають окропом, щоб лише покрив суміш, кип’ятять 1-2 хвилини, настоюють 7 хвилин. Таке, “чорне” пюре − ліки від багатьох хвороб: закрепів, зокрема через крохмаль, геморою, набряків, пухлин, наривів, алергій, діатезу, хвороб шлунку і кишечника, артритів. Також, можна використовувати для таких цілей і звичайну воду, яка залишиться після варіння неочищеної картоплі, бажано зі шматочками розварених бульб.

Звісно, існують і певні застереження. Небезпечними є зелені бульби, які отруюють організм. Також, вже в січні картопля не придатна для вживання, а на весні − тим паче. Тож, бажано дітям не давати її після довгого зберігання. Не можна вживати картоплю і тим людям, які хворіють на сечокам’яні та венеричні захворювання, на діабет та ожиріння, на ентероколіти та а коліти, та людям із підвищеною кислотністю.

Тож, подивіться на картоплю новим поглядом та навчіться її готувати правильно, щоб отримати всю користь!

 Підготувала Гордієнко Тетяна

Top