Ви тут
Головна > Лайфстайл > Чи корисна соя?

Чи корисна соя?

soya_Не знати що таке ожиріння, ніколи не стикатись з остеопорозом, проявами алергії, хвороб серця…Хто б від такого відмовився? Сою культурну, рослину, яка містить 40 % білка й максимум поживних речовин, не називають панацеєю від серцево-судинних та шлункових хвороб, але її присутність у щоденному раціоні людини може зменшити ризик інфаркту, інсульту та проблем із обміном речовин та зайвою вагою.

Тільки заліза у цій трав’янистій рослині у 7 разів більше, аніж у пшеничному хлібі, а ще соя збагачена калієм та кальцієм, фосфором і натрієм, іншими макро- та мікроелементами, через що ця представниця бобових є улюбленицею дієтологів.

Чим ще корисна соя? Окрім чималого багажу корисних елементів, у сої у достатній кількості присутні вітаміни В, D и E, які сповільнюють процеси старіння людського організму, а з огляду на такий ефект соя є завсідницею дієт жінок. Ті, хто регулярно споживає сою, дбають про мікрофлору свого шлунку, адже рафіноза та стахіоза конче необхідні для зміцнення позицій біфідобактерій, які, у свою чергу, покращують стан не тільки мікрофлори шлунку й кішківника, але й організму в цілому.

Наукові дослідження довели, що вживання сої через вміст у ній ізофлавоноїдів, генестеїну та фітінових кислот, може зменшити онкологічні ризики. Без цієї бобової культури не обійтись особам, які мають алергію на тваринний білок − соя слугує замінником цього елементу, до прикладу, у вигляді соєвого молока.soya

Та найбільше користь сої цінують за багаті поклади лецитину, необхідного для функціонування клітин мозку і нервової системи в цілому. У процесах метаболізму та циркуляції крові судинами, роль сої переоцінити важко, адже соєвий аналог м’яса не містить холестерину, а також непотрібних людині гормонів, він легше засвоюється системою травлення, при цьому менш калорійний.

Та навіть за такого послужного списку сою не слід сприймати як порятунок від усіх недугів і зайвої ваги, адже будь-що добре в міру. Якщо ж із вмістом бобової культури у раціоні перебільшити, є ризик нашкодити системі травлення та ниркам. Також надмірне споживання сої призведе не до оновлення організму, а навпаки, до активізації процесів старіння.

Попри користь сої, не слід замінювати м’ясо на соєвий аналог, якщо мова йде про раціон харчування дитини, бо соя може призвести до розладу функції щитовидної залози та зупинки росту, а вагітним жінкам через дію ізофлавонів, взагалі не рекомендують цю бобову рослину до столу.

Підготувала Олеся Товт

Top