Ви тут
Головна > Світ > Чи корисні гриби?

Чи корисні гриби?

У цей чудовий день Енциклопедія Корисного розповість вам дещо цікаве про гриби, а саме – про їх корисні властивості.

Перш за все, гриби є дуже цінним харчовим продуктом, адже до їхнього складу входить велика кількість білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінеральних солей. Також у грибах є ферменти і вітамін С, солі магнію, заліза, калію. За змістом фосфору гриби можна навіть прирівняти до рибних продуктів.

Крім перерахованих поживних речовин, до складу грибів входять рослинні волокна, які довго перетравлюються, заважають засвоюваності поживних речовин. Рослинні волокна іноді можуть викликати і роздратування слизової шлунка, тому гриби підходять не усім. Найбільш цінний компонент гриба − білок, засвоюється значно гірше, порівняно з білками тваринного походження.

Але, незважаючи на корисні властивості грибів, лікарі не радять залучати грибні страви у раціон дітей. А дітям з хронічним гастритом, захворюваннями печінки і нирок гриби не рекомендуються взагалі.

Серед лісових грибів особливо корисні лисички. А все тому, що в них міститься багато вітамінів, (А, B, PP), велика кількість амінокислот і різних мікроелементів. Лисички покращують загальний стан слизової оболонки, особливо очей, чудово зволожують і підвищують їх стійкість до інфекційних захворювань. Вживання грибів лисичок сприяє поліпшенню зору, допомагає в лікуванні при «курячій сліпоті», і є прекрасною профілактикою різних очних хвороб.

Загалом у харчовій цінності гриби не поступаються м’ясу, овочам і фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки (сушіння або варінні). Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, тому гриби дуже популярні у дієтичному харчуванні. Через вміст білка гриби також неабияк вподобали і вегетаріанці.

Top