Ви тут
Головна > Світ > Чи корисні огірки?

Чи корисні огірки?

У салаті, як інгредієнт страви, мариновані чи солені − огірки завжди доречні на столі. Смарагдова трав’яниста рослина є однією із найдавніших, які відомі людству. Донедавна вважалось, що огірок смачний, але користі і дієтологічної цінності не має. Пропонуємо вам дізнатися, чи корисні огірки.

Звісно, вітамінів, а також білків, жирів і вуглеводів у свіжих огірках небагато, натомість цей овоч на 95-97 відсотків складається із води. Люди, які прагнуть позбутись зайвих кілограмів, залюбки вживають цю городину, бо у 100 гр огірків міститься усього 13,5 ккал.

До того ж, користь огірка виявляється в тому, що він покращує обмін речовин та сприяє засвоєнню інших продуктів харчування. Тим, хто страждає на серцеві й ниркові недуги, огірок буде до снаги, бо містить у своєму складі багато солей калію. А сполуки йоду, які є у складі огірка, людський організм засвоює легко, тому люди, які часто вживають свіжі огірки, менше страждають на хвороби щитовидної залози і судинної системи.

Вживання огірків нейтралізує кислотні сполуки, які порушують обмінні процеси і призводять до старіння. Саме тому огірок називають санітаром людського організму. Варто додати, що екстракт огірка активно використовують у косметології. Він заспокоює подразнення шкіри та відбілює її, може позбавити від ластовиння та зайвого блиску.

Але корисні властивості має тільки свіжий огірок, ні в якому разі не маринований або солений. До того ж, аби позитивний вплив овоча на організм був максимальним, між моментом його зривання з грядки і потраплянням до столу має пройти якомога менше часу, бо огірок швидко втрачає вологу і користь.

Також лікарі не радять споживати огірки тим, хто страждає на виразку шлунка або гастрит. Та найважливішою є засторога вживання огірків навесні. Овочі, як зростали у парниках, необхідно ретельно промивати під проточною водою та очищувати від шкірки. Малюкам, яким немає 3 років, взагалі не варто вживати ранні овочі через можливий вміст нітратів. Краще почекати періоду визрівання огірків на відкритому ґрунті, тобто літа, і, за умови дотримання порад дієтологів, усією родиною насолоджуватись смаком цього овоча як у салаті, так і в якості окремої страви.

Top