Ви тут
Головна > Світ > Чи корисно їсти м’ясо?

Чи корисно їсти м’ясо?

mjasoЯкби не ратували прихильники вегетаріанства про шкоду, яку наносить людина своєму організму й моральним якостям, вживаючи м’ясо, для багатьох шашлик зі свинини, котлета по-київськи, кавказький люля-кебаб та інші залишаються одними з улюблених страв. Сьогодні ми поговоримо про те, чи корисно їсти м’ясо?

Певна річ, кожна людина вільна у виборі способі життя, а на користь присутності м’яса у раціоні харчування вказують численні дослідження медиків-науковців. Втім, зауважимо, з іншого боку, ціла когорта світил науки застерігають нас від надлишку холестерину і його шкідливості через щоденну присутність м’ясних страв на столі.

Цікаво, що продукт, який здавалося б, загрожує появою «холестеринових бляшок», поділяється на «дієтичний» та «недієтичний». Важким для системи травлення є свинина та яловичина, а ось телятина, курятина та крільчатина засвоюються травною системою легше. Дехто нахвалює кроляче м’ясо, вказуючи на його екологічність, високий вміст білка , заліза, калію, магнію та фосфору і амінокіслот.miaso

На користь телятини свідчить низька калорійність, а курятини − збагаченість вітамінами В та лінолевою кислотою. Тож людині, яка не готова відмовитись від м’ясних страв, але прагне зменшити вміст холестерину в них, медики радять звернути увагу саме на дієтичні сорти м’яса і спосіб приготування м’ясних страв в цілому.

Телятина, приготована на парі або відварна індичка, менш калорійні і засвоюються травною системою легше, аніж шматок смаженої свинини. Між тим, ревним прихильникам вегетаріанства педіатри нагадують, що раціон маленької дитини не може бути позбавлений м’ясного продукту, бо це незамінний постачальник білків, амінокислот та мінеральних речовин, необхідних для росту й нормального розвитку дитячого організму.

Яка ще користь м’яса?Приміром, всього у 100 грамах яловичини міститься 10 найважливіших поживних речовин. Білок, який називають основою життя, і який у достатній кількості міститься у м’ясі конче необхідний для укріплення м’язів та кісток, нормального функціонування статевої системи, а ще споживання м’яса сприяє виділенню шлункових соків.

Насправді суперечки з приводу користі й шкоди м’яса у наукових колах і в розмовах пересічних громадян точаться дуже давно, і жодна з сторін повністю не довела свою правоту. Прихильники вегетаріанства зазначають, що споживання м’яса суперечить етиці й моралі, а також згубно впливає на людський організм.

«М’ясоїди», у свою чергу, говорячи про погіршення стану здоров’я людини в глобальному сенсі, апелюють незадовільним екологічним станом планети в цілому і наводять історичні дані, згідно яких основну віху в раціоні первісної людини займало саме м’ясо.

Підготувала Олеся Товт

Top