Ви тут
Головна > Лайфстайл > Чи шкідливий алюмінієвий посуд?

Чи шкідливий алюмінієвий посуд?

posydЯкщо вірити у вислів «ми те, що ми їмо», також необхідно задуматись над тим, з чого саме ми їмо, тобто, над матеріалом, з якого виготовлено посуд і столову фурнітуру. За своїм хімічним складом і впливом на людський організм найшкідливішим з усіх, що є у вжитку, вважається алюмінієвий посуд, однак так було не завжди.

У XX столітті, коли алюмінієві таці, каструлі й решту, тільки почали виробляти, господарки захоплювались їх перевагами, такими як відносна дешевизна, легкість у вазі, стійкість до корозії і швидкість нагрівання. Надалі ж вчені, завдяки дослідженням, надали цілий стос суттєвих недоліків посуду з алюмінію, наголошуючи на тому, що разом з приготованою у такому посуді їжі вміст шкідливої хімічної сполуки потрапляє в організм.

Свідчення науковців не змусили людство категорично відмовитись від каструль і мисок з алюмінію, хіба що виробляти такий посуд із застосуванням шарів із спеціальної нержавіючої сталі, керамічного покриття або тефлону, щоб виключити потрапляння в організм людини цього хімічного елементу.kyhnia

Такий захист, однак, не убезпечує їжу, приготовану у посуді зі вмістом алюмінію, оскільки нашарування з часом може пошкодитись. Деякі вчені схильні вважати, що алюміній, потрапляючи через посуд з їжею, сприяє виникненню хвороб Паркінсона і Альцгеймера, може нашкодити людям із недугами нирок. Та водночас у невеликих дозах алюміній не є загрозливим.

Точно не відомо, чи саме використання алюмінієвого посуду збільшує ризик виникнення таких хвороб, однак достовірним є те, що з роками концентрація цього металу в мозку людини збільшується. Аби не наражати на зайвий ризик своє здоров´я та здоров´я рідних, слід запам´ятати декілька простих правил поводження із алюмінієвим посудом.

До прикладу, набагато менше цього металу виділятиме нова алюмінієва каструля, аніж стара, а якщо нашарування пошкоджене, її краще не використовувати взагалі. У алюмінієвому кухонному приладді категорично не можна зберігати їжу, кип’ятити молоко, оскільки цей продукт має лужне середовище, а також варити овочі й фрукти, оскільки вміст кислоти теж вступає у хімічну реакцію із алюмінієм.

Наочним прикладом шкоди від алюмінію можуть стати темні плями, що залишаються на такому посуді при приготуванні у ньому продуктів із вмістом сірки та кальцію, наприклад, яєць, молочних продуктів та кислих супів.

Вважається, що приготування в алюмінієвому посуді картоплі, макаронів і риби, але без солі, є більш-менш безпечним для організму, однак навіть тоді необхідно перемішувати страву дерев’яною або пластмасовою ложкою, щоб не пошкодити покриття.

Top