Ви тут
Головна > Світ > Чим корисна полуниця

Чим корисна полуниця

Полуницю недаремно називають королевою ягід. На початку літа її королівським смаком залюбки насолоджуються як діти, так і дорослі. А у зимовий період можна поласувати варенням, джемами та конфітюрами із полуниці. Сьогодні ми поговоримо про користь полуниці.

Щодо ягоди у замороженому вигляді, то, звісно, вона втрачає корисні властивості, але господині часто додають її у випічку. Таким чином полуниця урізноманітнює раціон харчування ще й взимку.

А що ви знаєте про походження полуниці? Ця ароматна ягода родом з Америки, але тепер її вирощують по всьому світу і шанують, як скарбничку кислот та вітамінів. До прикладу, у 100 грам полуниці міститься більше ніж добова норма вітаміну С. А фолієвої кислоти у полуниці навіть більше, аніж у малині та винограді.

Ще дещо про користь полуниці. Щоденне споживання полуниці сприяє зміцненню імунної системи та стінок кровоносних судин. Також вживання полуниці позитивно впливатиме на тих, хто страждає від проблем із мікрофлорою шлунка. Маючи антимікробну дію, ягода сприяє усуненню запалення носоротових шляхів, тому екстракт полуниці додають у антивірусні препарати.

Йод, який містить ця ягода, легко засвоюється, що робить полуницю необхідним елементом харчування людей, які страждають на дисфункції щитовидної залози. Діабетикам також не варто остерігатись у своєму раціоні полуниці, бо вона сприяє зниженню рівня цукру у крові.

А людям, яким дошкуляє жовчокам’яна хвороба, дієтологи радять натщесерце вживати 4-5 столових ложок свіжого полуничного соку. Стиглі соковиті ягоди, а ще відвар із коренів полуниці, рекомендують всім, хто має проблеми із нирками та сечовими шляхами. Залізо, якого не бракує у полуниці, покращить стан хворих на анемію та атеросклероз, нормалізує обмін речовин, позбавить від безсоння, а саліцилова кислота допоможе втамувати біль у суглобах.

Чим же ще корисна полуниця? Полуниця дуже корисна, оскільки має антиканцерогенні, антиоксидантні та протизапальні властивості. До того ж, не зважаючи на високий вміст вітамінів, кислот, пектину та каротину, калорійність полуниці − усього 36,9 ккал на 100 г, то ж ця смачна ягода є дієтичним продуктом.

Здавалося б, з огляду на користь полуниці, її можна вживати без обмежень. Але не варто забувати, що яскрава соковита ягода − сильний алерген, до того ж алергія на полуницю часто є спадковою. Саме тому маленьким дітям і вагітним жінками, а також годуючим мамам, полуницю радять вживати обережно і у невеликих порціях.

Підготувала Олеся Товт

Top