Ви тут
Головна > Світ > Екзотичні рецепти кави

Екзотичні рецепти кави

kofeПро спосіб приготування напою із зерен кави, аромат і смак якого дарує духу й тілу бадьорість, а розуму ясність, за легендою настоятелю монастиря розказав ефіопських пастух на ім’я Калді. З тих пір людство помножило кількість рецептів приготування кави до кількох тисяч, в залежності від місцевості, а у деяких країнах кавування набуло ознак магічного культу.

Серед вже звичних еспресо, латте і мокка із чималою кількістю доданків світу відомі й доволі оригінальні способи обрамляти зерна кави у життєдайний напій. Сьогодні ви дізнаєтеся кілька екзотичних рецептів кави.

Кава по-середземноморськи

Каву по-середземноморськи готують із паличкою кориці, бо суха гастрономічна приправа тільки псуватиме смак. То ж у перемелену каву додають трохи шоколадного сиропу, цукру, паличку кориці і воду. Суміш слід довести до кипіння і, на повільному вогні, трохи проварити. Готовий напій розливають у кухлі, додають збиті вершки і шматочки лимону та апельсину.

Кава по-індійськи

Щоб приготувати каву по-індійськи, слід кілька ложок надрібно змеленої кави залити окропом, почекати 5 хвилин, після чого розлити у кухлі. Додати цукор, суцвіття гвоздики, кілька краплин рому і терту апельсинову цедру.

Кава по-мексиканськи

Доволі незвичною для європейців є «Cafe de olla», тобто кава по-мексиканськи. Воду, цукор, патоку, паличку кориці та зірочки анісу поєднують в глиняній ольї і доводять до кипіння, перемішуючи. До отриманої суміші додають перемелену каву темного обжарювання, дають закипіти і, накривши кришкою, залишають у спокої на 5 хвилин. Перед подачею на стіл проціджують, розливають у глиняні чи керамічні філіжанки, у які для аромату додають по одній «зірочці» анісу.kava

М’ятна кава

Вельми оригінальним смаком вирізняється кава, приготована на основі настою із м’яти. Свіжу рослину треба подрібнити, залити окропом і настоювати протягом 2-3 годин, допоки ефірні масла не розчиняться. У цю м’ятну настоянку і додають перемелену каву, щоб потім на її основі заварити напій.

Кава по-бедуїнськи

У багатьох країнах каву готують на гарячому піску із різного типу доданками, але, певно, тільки оригінальна кава по-бедуїнськи заварюється найдовше. Готується вона в умовах, природних для кочових племен, тобто, в пустелі, позаяк джезву із вузькою горлянкою, в яку засипають мелену каву і заливають воду, занурюють на кілька сантиметрів у гарячий від сонця пісок. По мірі того, як спадатиме спека, джезву треба піднімати ближче до поверхні. «Родзинка» рецепту полягає у повільному кількагодинному випаровуванні рідини і, в кінцевому результаті, утворенні густого кавового концентрату насиченого чорного кольору, який буквально по кілька крапель розливається у чашки.

Підготувала Олеся Товт

Top