Ви тут
Головна > Світ > Iталійські національні страви

Iталійські національні страви

capreseНаціональна кухня «Апеннінського чобітка» не обмежується макаронами з соусом і різновидами піци. Як сама Італія щедра на культурне надбання і традиції, так і куховарство цієї країни збагачене оригінальними узвичаєннями у стравах.

Італійці обожнюють брускетту – підсмажений хліб з овочами, скоринка якого натерта часником. Підсмажувати скибки житнього хлібу слід обов’язково на оливковій олії, потім тост посипають морською сіллю, а до викладених на ньому шматків томату додають базилік.

Мешканці Капрі пишаються своїм салатом “Капрезе”, він готується нашвидкоруч, але завдяки поєднанню сиру й овочів вважається скарбничкою вітамінів. Помідори й моцарелла нарізаються пластинами й викладаються на пласкій таці, додається присипаються сіль, перець і оливкова олію й нашинкований базилік.

Окрему графу варто присвятити італійській лазаньї, страві з кількох шарів тіста й начинки, щедро просичених соусом. Від наповнення страви і різновиду соусу й залежить рецепт та назва, та для усіх різновидів цієї традиційної італійської страви є кілька спільних рис: тісто замішується із доданком оливкової олії, а в соусі обов’язково присутній букет прянощів. Випікають лазанью у великій високій чотирикутній пательні, адже страва з кількох шарів тіста виходить дуже соковитою.bruschetta

Символом куховарських традицій італійців здавна вважається смачнюща паста − макаронні вироби, приправлені соусами. На Апеннінах вихваляються сотнями рецептів пасти, та усі їх можна умовно відокремити у такі підвиди, як коротка, довга і наповнена пасти.

До макаронних виробів в Італії звично сервірувати стіл не тільки тарілками й виделками, а й ложками, бо зручніше набирати страву ложкою, а далі накручувати трубочки на зубчики виделки, щоб потім усю цю смакоту відправити в рот.

Італія також знаменита своєю кавою, яку тут споживають у немалій кількості і за власним розпорядком, але італійці не тільки кавомани, а ще й знані ласуни, бо один із найзнаменитіших десертів світу тірамісу походить саме з Апеннін. У склад небесного торту піднесеного смаку, а слово «тірамісу» перекладається як «вознеси мене», входить ніжний сир маскарпоне, який наче тане у роті, а ще міцна кава, бісквітне печиво і трішки рому або коньяку.

Здавалося б, що сила силенна страв з борошна, що входять в меню пересічного італійця, не можуть не позначитись на його вазі, унаслідок й на стані здоров’я, та середній рівень життя італійця − 80-83 роки, а на ожиріння страждає не більше 15% населення. Порівняно із США із показником у 31,8% та Мексикою, де ожиріння дошкуляє 32,8% населення, це не так вже й багато.

Секрет гарного самопочуття італійців, кухня яких входить у п’ятірку найкорисніших у світі, це шана овочам, оливковій олії, морепродуктам і, звісно, відчуття міри.

Підготувала Олеся Товт

Top