Ви тут
Головна > Світ > Користь і шкода цитрусових

Користь і шкода цитрусових

fryktyЦитрусові – фрукти, що ростуть у тропічному кліматі. До них відносяться, окрім всіх видів апельсинів, лимонів, мандаринів, грейпфрутів, лайм, танжерини, клементнини та лимонквати. Вони часто входять до складу соків та різноманітних напоїв. Їх також полюбляють вживати в їжу в консервованому або свіжому вигляді.

Користь цитрусових

Ці фрукти є низько калорійними, насамперед тому що вони містять велику кількість води. Грейпфрут, як відомо, потрібно вживати тим людям, що сидять на дієті, особливо червоний чи білий. Також цей фрукт рекомендують вживати не тільки тим, хто бажає схуднути, а й людям, що страждають на цукровий діабет. Грейпфрут знижує рівень холестерину в крові.

Також цитрусові містять вітамін С. Звичайно, тут його не так багато, як у смородині, але вони й так є чудовими джерелами аскорбінової кислоти. Товста шкірка цих фруктів дає змогу зберігати велику кількість вітамінів та корисних речовин протягом  довгого часу, але якщо фрукт зберігався в цей час у несприятливих умовах, то ця кількість вітамінів може істотно знизитися.

Цитрусові покращують роботу серцево-судинної системи, ущільнюючи стінки кровоносних судин, завдяки вітаміну С, а також знижують рівень тригліцеринів. Через те, що ці фрукти у своєму складі мають пектини та велику кількість клітковини, що регулюють функцію кишечника, вони покращують роботу травної системи. Вживання цитрусових позитивно впливає на стан кислотно-лужного балансу нашого організму. Адже, зазвичай, ми вживаємо ті продукти, що підвищують кислотність організму (м’ясо, крупи), а про так звані «лужні» (овочі, фрукти) забуваємо.                Також вітамін С, що міститься в цитрусових, допомагає організму краще засвоювати залізо з інших продуктів, які ми вживаємо.  cutrysovi

Цитрусові можуть попередити розвиток атеросклерозу, тому що містять антиоксиданти – сполуки, які захищають наші клітини та нейтралізують дію вільних радикалів. Саме ці сполуки можуть попередити деякі захворювання та підтримувати роботу імунної системи. Та й бетакаротин, вітаміни групи В, вітамін С, кальцій, калій, магній, селен, мідь, фосфор, що містяться в цитрусових, впливають на біохімічні реакції в нашому організмі та нормальне його функціонування, цим зміцнюючи імунітет.

Цитрусові фрукти охолоджують організм, знімаючи жар тіла. Це чудово для людей, що живуть в тропічних широтах, де й ростуть ці фрукти, але не взимку в нашій країні, коли навпаки − краще зігрітися. Відомо, що колір їжі впливає на наш настрій. Так-от помаранчевий колір деяких цитрусових допомагає покращити поганий настрій та стимулює творчість.

Шкода цитрусових

Ці фрукти позитивно впливають на травну систему, але не на зуби, особливо такі кислі, як лимон та лайм, адже містить органічні кислоти, що послаблюють емаль та викликають чутливість та біль.  Зазвичай ми не так уже й часто вживаємо їх в чистому вигляді. Та й ніщо не заважає пити сік через соломинку.

Ще один недолік – те, що перед тим, як потрапити до нас у магазини та супермаркети, плоди цих фруктів проходять довгий шлях. А як відомо, найкорисніший фрукт той, який їдять там, де він щойно виріс.  А для того, щоб зберегти від псування, використовують пестициди, консерванти, що шкідливо впливають на людський організм.

Також не рекомендують запивати ліки соком із цитрусових, особливо із грейпфрута. Адже це може викликати небезпечні реакції між соком та препаратом, що викликає негативні наслідки.

Top