Ви тут
Головна > Світ > Користь молока

Користь молока

Споконвіку молоко утримувало статус одного з найважливіших продуктів харчування. Молоко, молочні та кисломолочні продукти були невід’ємною часткою раціону наших предків. Недарма для дітей і нині найкориснішим продуктом вважається молоко. Молоко є дієтичним продуктом, необхідним для збалансованого харчування.

Кількість вітамінів, мінералів, а особливо кальцію, які містить цей чудодійний продукт, прекрасно впливає на всі системи органів. До його складу входять 25 жирних кислот, 30 мінеральних солей, 20 амінокислот, 20 вітамінів.

Регулярне вживання молока зміцнить не тільки кістки, але й покращить стан шкіри, зору, налагодить травлення. Лікарі рекомендують молоко при захворюваннях дихальних шляхів, гастриті, хворобах нирок, кишківника, печінки. Користь молока проявляється і у його здатності виводити з організму шкідливі речовини і воно навіть сприяє зниженню ваги за рахунок покращення процесів  обміну.

Молоко є гарним засобом проти застуди. Дуже тепле молоко з ложкою меду, випите на ніч допоможе прогріти організм з середини, попередить кашель, або поліпшить відхаркування, якщо людина вже застуджена. До речі, при застуді краще пити саме тепле, а не  гаряче молоко, щоб поберегти пошкоджені слизові оболонки.

Виявляється, що молоко також допомагає людині подолати стресовий стан, заспокоює нервову систему, знижує артеріальний тиск. При безсонні також рекомендується пити тепле молоко на ніч.

Цікаві факти про молоко були виявлені американськими вченими: за їх дослідженнями виявлена безумовна користь молока для серцево-судинної системи органів. Зокрема встановлено, що ризик таких захворювань, як інсульт та гіпертонія, знижується на 50%.

Тривалий час побутувала думка, що молоко корисне тільки в дитячому віці, що з роками організм людини втрачає здатність до засвоєння молока. Насправді ж користь молока для людини не зникає з віком, просто здатність до його засвоєння визначається генетично. Справа в тому, що в деяких людей виробляється недостатня кількість ферменту лактази, що потрібен для перетравлення лактози, молочного цукру. В такому випадку рекомендується вживати молоко зі зниженою кількістю лактози. Але аж ніяк не відмовлятися від молока назовсім!

Колір і солодкуватий присмак пряженого молока зумовлений такими речовинами як меланоїди, що утворюються в молоці при його тривалій термічній обробці.  Пряжене молоко від звичайного відрізняється не тільки кольором і присмаком, воно має дещо інший хімічний склад. Так, наприклад, концентрація вітаміну С в процесі приготування пряженого молока знижується, але збільшується кількість вітамінів А, Е, кальцію та заліза.

Дівчата, які дбають про свій зовнішній вигляд неодмінно мають звернути свою увагу на молоко. Так, цікаві факти про молоко як про чудодійний косметичний засіб пов’язані з Древнім Єгиптом, батьківщиною косметики. До наших днів дійшли перекази про легендарних Нефертіті і Клеопатру, які так любили приймати ванни з молока.

Молоко, додане у каву, не тільки робить кавовий присмак більш м’яким, але й наполовину знижує шкідливий вплив кави, пов’язаний із вимиванням кальцію з організму та сприянням гіпертонії. Кава з молоком компенсує організмові кальцій, пом’якшує вплив кофеїну на судини та просто створює чудовий настрій.

Top