Ви тут
Головна > Світ > Користь та шкода спецій

Користь та шкода спецій

Variety of indian spices in a wooden tray.Спеції допомагають поліпшити смак страви, колір, надати вишуканого аромату. Проте у користуванні спеціями потрібно знати міру, адже замість смачних тушкованих овочів, можна отримати щось дуже неприємне на смак та запах. Також прянощі можуть впливати на стан продукту. Наприклад, огірок стає хрусткішим, м’ясо ніжнішим. Лимонну мелісу додають у молоко для кращого запаху і використовують для поліпшення смаку трав’яних чаїв.

Користь спецій

Прянощі використовують як консерванти і з цією роллю вони справляються відмінно. Наприклад, гірчиця вбиває цвіль та грибки. Бадьян додають у варення, щоб покращити його аромат. Він не дає змоги варенню швидко зацукровуватися.

Від пряних рослин в їжу потрапляють вітаміни В1, В2, вітамін С, каротин, мінеральні солі та інші поживні речовини.

Також спеції можна використовувати з лікувальної метою. Наприклад, лаврове листя чудово допомагає при боротьбі зі стоматитом, підвищує імунітет, виводить шлаки з організму та володіє протизапальними властивостями. При застуді можна робити інгаляції з лаврового листа.

Кардамон можна застосовувати при проблемах з травленням. А от перець чилі знижує рівень холестерину в крові і є корисним для тих, хто хоче втратити декілька зайвих кілограмів, тому що стимулює спалювання непотрібних калорій.

При запаленні ясен, зубному болю, бронхітах та захворюваннях дихальних органів можна використовувати ефірне масло гвоздики. Кориця приводить в норму рівень цукру в крові, має протимікробну дію та перешкоджає утворенню тромбів.content_79557129

В індійських вченнях сказано про те, що різні прянощі можуть допомогти позбутися від негативних рис характеру. Кмин, гвоздика, кориця допоможуть впоратися зі страхом та неспокоєм. Заздрість, гнів, ненависть – потрібно вживати імбир, фенхель, куркуму.  Зі схильністю до депресій, нерішучістю, жадібністю допоможуть боротися кардамон, кмин, імбир, червоний та чорний перець.

Шкода спецій

Не можна виживати спеції тим, хто має захворювання стравоходу, гортані, шлунка, адже вони можуть пошкоджувати слизові оболонки цих органів.

Проте серед дієтологів немає точної згоди щодо користі чи шкоди спецій. Все залежить від стану здоров’я людини. Наприклад, при хронічному гастриті краще не вживати гірчиці та цибулі, а редьку, хрін, зелений перець можна їсти в обмежених кількостях.

Гострі закуски, гірчицю, перець, хрін ліпше не вживати при виразковій хворобі та ожирінні. При гіпертонії не потрібно вживати солоні та гострі приправи. Також потрібно уважно читати склад готових сумішей прянощів, адже там може міститися велика кількість солі.

Щоб зберегти корисні властивості спецій, потрібно правильно їх зберігати. Засушені та подрібнені прянощі краще зберігати в холодильнику, а інші – в темному сухому місці, бажано в герметичних ємностях. Подрібнені спеції можна тримати приблизно півроку, а цілі – терміном до двох років.

Top