Ви тут
Головна > Світ > Користь гарбуза

Користь гарбуза

Вживання м’якоті гарбуза забезпечує лікувальний ефект для людського організму. Він досягається за рахунок таких важливих елементів як калій, натрій, кальцій, фосфор, магній і вітаміни А, С, В1, В2, В12, РР, а також вітамін К, якого майже немає в інших овочах і фруктах.

Користь гарбуза. Нестача вітаміну К в організмі спричиняє кровотечі ясен, з носа, і, що особливо небезпечно, внутрішніх органів, у тому числі й органи шлунково-кишкового тракту. Також м’якоть гарбуза містить багато пектинів − водорозчинних харчових волокон, що підсилюють рухові функції кишечника, допомагають вивести з організму радіонукліди і сприяють швидкому рубцюванню виразок.

Сукупність біологічно активних речовин, що містяться у м’якоті гарбуза, сприяє виведенню холестерину і покращує водний і сольовий обмін, тому вона рекомендується в будь-якому вигляді при захворюваннях серцево-судинної системи, зокрема при атеросклерозі і набряках, викликаних серцевою недостатністю. А при недокрів’ї та виснаженні організму радять їсти сиру м’якоть гарбуза, яка багата залізом.

При захворюваннях органів травлення гарбуз допомагає неабияк. При запаленні і цирозі печінки, хронічному гепатиті і печінкових набряках поряд з м’якоттю у сирому вигляді хворим радять вживати гарбузові каші з рисом, пшоном чи манкою. При колітах, що супроводжуються запорами на ніч слід випивати по півсклянки гарбузового соку. Завдяки вмісту калію, гарбузовий сік допомагає вивести зайву воду з організму. Бажаєте усунути набряки або нормалізувати роботу кишечника?

Приготуйте собі склянку свіжовичавленого гарбузового соку. Це відмінний сечогінний і послаблюючий засіб, причому без жодних побічних ефектів. Гарбуз корисний для всіх, хто хоче «підживити» очі і поліпшити зір. А все завдяки вітаміну А. Гарбузовий сік добре поєднується з морквяним і яблучним. Пийте гарбузовий сік по склянці: краще вранці і вдень за 30-40 хв перед їжею.

Top