Ви тут
Головна > Світ > Китайські кулінарні традиції

Китайські кулінарні традиції

kyrajska_jigaКитайська культура славиться своїми традиціями. Дійсно, харчування китайців значно відрізняється від українського. Це видно навіть по тому, що для нас найголовнішими продуктами є хліб та картопля, а для жителів Піднебесної − рис та чай.

Філософія китайської кухні

Взагалі, їжа для китайців − це все, а приготування їжі − справжнє мистецтво. Вони говорять, що грішний той, хто погано приготував їжу, краще не братись за кулінарію, якщо не маєш таланту в цьому. До процесу приготування, який займає дуже багато часу, в цій країні ставляться дуже шанобливо, а ще шанобливіше − до самого споживання та чайної церемонії.

Особливості китайського обіду

Головною відмінністю китайських харчових вподобань є наявність великого вибору інгредієнтів. Китайській обід проходить так: нарізають маленькими шматочками м’ясо, рибу, овочі, сою, швиденько все обжарюють і подають на стіл у маленьких піалочках. Потім варять бульйон, рис і готують соєвий соус. І після всього цього на столі опиняється близько 20 різних гарнірів, які можна міксувати, поєднувати з соусом чи заливати бульйоном. Звісно, китайці не використовують наші столові прибори, а їдять за допомогою паличок. Їсти жителі Піднебесної дуже полюбляють, але не переїдають. Взагалі вміння стримувати свій апетит та повільно насолоджуватись їжею − справжнє мистецтво для китайців. І хто ним оволодів, той має шану, повагу в очах інших. Китайці говорять: “Поспішати треба за роботою, а не за їжею”. Рису за обідом китайці можуть з’їсти достатньо багато. Адже він присутній скрізь: в перших стравах, в бульйоні, як каша, із м’ясом та рибою, в алкоголі.

china_teaЧай усьому голова

Ще один факт про вподобання китайців, який вражає − це чай. Його в Китаї близько ста сортів. І в день випивається близько 3-4 чашок. Звісно, найуживанішим є класичний зелений чай, але для різноманітності існують з різними добавками: пелюстки османтусу, троянди, жасмину, інших квітів.

Саме приготування чаю займає важливу частину життя китайців. Заварювання чаю в Китаї дуже відрізняється від просто заливання окропом заварки в Україні. Для чаю використовують лише фарфоровий чи керамічний посуд, п’ють його без солодкого і без цукру, бо вважають, що це перебиває смак чаю і не дає відчути повен букет ароматів. Не менш важливою є і вода, вона повинна чистою та спеціально фільтрованою.

Підготувала Гордієнко Тетяна

Top