Ви тут
Головна > Світ > Лісові ягоди Карпат

Лісові ягоди Карпат

karpatyЛіси Карпатських гір приховують у собі багатства природи, які ви можете побачити, проходячи туристичними стежками. Особливо цінними, напевно, є ягоди Карпат, що не лише смачні, а й корисні для вашого здоров’я.

Малина

Розпочне список лісових ягід Карпат улюблена малина. Вона дозріває уже на початку липня. Збирати її можна до кінця серпня. Звичайно, всі куштували малинове варення і всі знають, якими властивостями наділений чай з нього, особливо, коли хворіють на застуду. Також використовують для примочок при забоях та пошкодженнях відвар з листя малини, зібраного під час цвітіння.

Ожина

juravlyna
Журавлина

Ягоди ожини дозрівають протягом всього літа. Вони так схожі на малину, але за смаком зовсім відрізняються від солодких ягід. Збирати її можна десь з середини літа. З неї можна варити компоти, варення, пекти пироги. Також її використовують для лікування отруєння, простуди, дизентерії, ангіни. Ожина багата на вітаміни С, Е, К та РР.

Чорниця

Чорниця також росте в Карпатських лісах. Вона – природне джерело кальцію, марганцю та магнію. Ягоди покращують кровообіг сітківки ока. Цвіте чорниця в травні-червні, плоди достигають у червні-липні.

Ялівець звичайний

Ялівець звичайний збирають в основному восени. Біля кущів ялівця переважно ростуть гриби. Ялівець застосовують при набряках та як дезінфікуючий засіб, при захворюваннях сечовивідних шляхів та нирок.

Журавлина

Врожаї журавлини чотирипелюсткової збирають у вересні при перших заморозках. Напої з неї чудово втамовують спрагу. Також вважається, що сік із цих ягід попереджує появу певних видів каменів у нирках.

Суниця лісова

Суниця лісова, напевно, є окрасою для лісів Карпат. Її маленькі ягідки допоможуть тим, хто хоче схуднути, адже регулюють обмін речовин, виводячи з організму токсини. Збирають суницю влітку, коли ягоди цілком дозріли (приблизно в липні).

Шипшина

Шипшину починають збирати приблизно в другій половині жовтня. Дика троянда, як називають її у народі, має цілющі властивості: її вживають при загальній слабкості організму, виснажливих захворюваннях.

Звичайно, це не всі багатства Карпат і, тим паче, їхні корисні властивості. Найкраще, напевно, буде на власні очі побачити і краєвиди, і скарби наших українських гір.

Підготувала Аліна Онищук

Top