Ви тут
Головна > Стрічка новин > Макарони визнали корисним продуктом

Макарони визнали корисним продуктом

Чи слід відмовлятися від вуглеводів?

Прийнято вважати, що з метою схуднення, перш за все, слід відмовитися від вуглеводів у раціоні. Втім, все частіше дієтологи заявляють, що відмовлятися від вуглеводів без рекомендацій лікарів не варто, адже те, що ми набираємо зайві кілограми саме від вуглеводної їжі – не більш аніж міф.

Втім, це не означає, що можна вживати все підряд у яких завгодно кількостях, адже на нашу вагу впливає як кількість їжі, так і фізична активність. При цьому з раціону краще вилучити прості вуглеводи, замінивши їх на складні, які значно довше зберігають енергетичний потенціал.

Макарони і дієта

Цікаво, що згідно з даними дослідження, що було опубліковане в  BMJ Open, макарони є цілком прийнятним продуктом для тих, хто дотримується дієтичного харчування, адже вони мають низький глікемічний індекс, тож вживання макаронів викликає менш різке підвищення рівня цукру в крові.

До цього висновку дійшла команда вчених із Лікарні Сент Майкл, що в Онтаріо (Канада) у результаті проведення метааналізу всіх наявних даних із рандомізованих контрольованих досліджень. Загалом було проаналізовано біля 30 досліджень, в яких взяли участь майже 2500 чоловік, що вживали в їжу макарони в рамках здорової дієти.

Так, науковці дійшли висновку, що макаронні вироби не сприяють збільшенню маси тіла або ж збільшенню жирових відкладень. Більш того, наявність макаронів у дієті сприяє невеликому схудненню. До речі, учасники експериментів в середньому вживали 3,3 порції макаронів на тиждень, замінюючи ними інші вуглеводи.

Автори дослідження зазначають, що отримані висновки справедливі тільки для дієт із низьким глікемічним індексом, тож досі неясно, чи будуть макарони так само ефективно взаємодіяти з іншими дієтами і традиційною системою здорового харчування.

Top