Ви тут
Головна > Світ > На якій олії найбезпечніше смажити

На якій олії найбезпечніше смажити

sonyashnykЧимало українців часто готують  їжу вдома: варять, тушкують, випікають… А якщо часу мало, то  досить часто ми смажимо, адже це і швидко, і смачно. Але коли йдеться про смаження їжі, відразу постає питання − чи корисно, чи безпечно, яку олію обрати.

Чому смажене не є корисним?

Перш за все, потрібно розуміти, що смажена їжа не є корисною і призводить до хвороб не тільки шлункового тракту, а й серцево-судинної системи. Всім загальновідомо, що при смаженні виділяються канцерогени, які впливають на утворення ракових клітин.

Акролеїн − основний компонент канцерогенів, токсична речовина вивільняється, якщо смажити на розпеченій сковорідці, хоч яка олія б не була. І кухар, який постійно вдихає випари акролеїну, страждає на подразнення очей, і навіть дихальних шляхів. А якщо не зупинити це, то в результаті можна отримати хронічні запальні хвороби.

Рафінована чи нерафінована?

Як цього уникнути? Як уберегти себе від небезпеки? Відповідь одна − слідкувати за продуктом для смаження−олією. Найкращий варіант для такого способу приготування їжі − рафінована олія. Ні в якому разі не використовуйте натуральну олію для смаження!smagene

Саме в нерафінованій криється найбільша небезпека для нашого організму, адже в ній найбільше виділяється канцерогенів.

Соняшникова, оливкова, кукурудзяна…?

Тепер щодо виду олії: оливкова чи соняшникова, кукурудзяна чи лляна? На полицях  супермаркетів найбільше перших двох, а от кукурудзяну чи лляну рідко зустрінеш навіть і в натуральному вигляді, не те що в рафінованому, то будемо розглядати оливкову та соняшникову олії.

Якщо вони рафіновані, то ідеально підходять для смаження продуктів харчування. Але дедалі частіше з’являється інформація про користь оливкової олії, начебто вона найкраща з усіх. Можливо, це маркетинговий хід для кращого продажу оливкової олії, адже, як правило, вона імпортна та в 4 рази дорожча за соняшникову. Але факт залишається фактом, і та і інша рафіновані підходять для смаження.

Це вже вирішувати вам, яку обрати. Але куди не глянь, усі дієтологи радять оливкову, так як вона, за їх словами, не виділяє канцерогенів.

Якщо ж ви уважно ставитеся до власного здоров’я − відмовтесь від смаженого. Це буде і величезна користь для здоров’я, і менша морока при виборі олії.

Підготувала Гордієнко Тетяна

Top