Ви тут
Головна > Світ > Найкорисніші продукти бджільництва

Найкорисніші продукти бджільництва

sotyКорисні властивості прополісу

Одним із продуктів бджільництва є прополіс. Це – смолиста речовина жовто-коричневого кольору. Він підвищує імунітет, є гарним антисептиком, знижує рівень холестерину в крові, стимулює регенерацію в клітинах, регулює діяльність ендокринної системи та знижує швидкість росту ракових пухлин. Із прополісу готують різні фармацевтичні препарати: настоянки, мазі, масла. Його використовують для лікування вушних хвороб, виразки шлунка, при застуді та захворюваннях шкіри, ранах, обмороженнях, опіках.

Бджолиний пилок

Бджолиний пилок є, безсумнівно, найкориснішим продуктом бджільництва. До складу пилку входять всі незамінні амінокислоти, що повинні потрапляти до організму людини з їжею. Також він містить 28 хімічних елементів: Калій, Залізо, Магній, Купрум, Кобальт, вітаміни А, С, Д, К. пилок рекомендують вживати для позбавлення від хронічної втоми, анемії, депресії, для профілактики серцево-судинних захворювань. Пилок позитивно впливає на стан здоров’я гіпотоніків, сприяє зникненню головного болю, запаморочень. Проте якщо вживати занадто багато пилку, то в організмі може виникнути порушення вітамінного балансу. Тому після лікування пилком потрібно робити перерви.

Мед

Звичайно, всі знають, що мед, ще один продукт бджільництва, чудово допомагає при застуді, розладах діяльності кишково-шлункового тракту. Він здатний сприяти загоєнню ран, володіє бактерицидними та протизапальними властивостями. Також мед підвищує імунітет. Але також не потрібно ним зловживати. Дітям за день потрібно з’їдати не більше 40 грам меду, дорослим – до 100, а тим, хто активно займається спортом чи фізичною діяльністю, можна вживати до 200 грам за день.med

Маточне молочко

Інший продукт бджільництва − маточне молочко, використовують для захисту від бактеріальних та інфекційних хвороб, зниження рівня холестерину в крові, зміцнення імунітету, підвищення апетиту, боротьби зі старінням. Маточне молочко містить 18 амінокислот, вітаміни групи В, вітамін РР (нікотинова кислота), С, Н, вуглеводи, мінерали, білки, пептиди. Доведено, що маточне молочко допомагає при боротьбі з ВІЛ, хворобі Грейвса, позитивно впливає на ріст нервових клітин, стовбурових клітин. Проте багато властивостей маточного молочка ще не доведені. Наприклад, антиканцерогенний ефект, властивості схожі до антибіотиків, загоєння ран.

Бджолині соти

Бджолині соти використовують для профілактики та лікування захворювань, що пов’язані із дихальними шляхами, при пародонтозі, при запаленні суглобів. Бджолиний віск підвищує імунітет, покращує склад крові. Його застосовують у загоєнні ран, опіків, лікуванні травм і навіть катаракти.

Підмор

Також своїми корисними властивостями славиться ще один продукт бджільництва − бджолиний підмор – рештки загиблих бджіл. Він містить мікроелементи та біологічно активні сполуки, що позитивно впливають на здоров’я людини. Підмор володіє кровоспинним та знеболюючим ефектом. За його допомогою можна загоювати  рани, опіки, він сприяє розсмоктуванню рубців. Також він попереджає виникнення атеросклерозу, виводить токсини із організму, нормалізує функцію кишечника. Його рекомендують для профілактики цукрового діабету.  Підмор корисно вживати тим, хто має захворювання серця, м’язів, шкіри, судин, нирок, ендокринної системи, порушеннях пам’яті, зору, слуху, при нервових та психічних розладах.

Top