Ви тут
Головна > Світ > Приготування мила в домашніх умовах. Майстер-клас

Приготування мила в домашніх умовах. Майстер-клас

Створено для Вас Аліною Титаренко, власницею домашньої мануфактури  “Добре мило”.

1_myloВ кожному домі знайдеться: шматочок добрячого сала, соняшникова олія рафінована, оливкова олія першого холодного віджиму, вода або молоко. Луг (NaOH) можна придбати у господарському магазині або у спеціальному магазині для миловаріння.

Сьогодні я розповім вам кілька рецептів приготування мила в домашніх умовах. Будьте дуже обережні при роботі з лугом – він дуже токсичний, дотримуйтесь засобів безпеки! Варто придбати: гумові рукавички, маску-респіратор, захисні окуляри тощо. Якщо луг потратив на шкіру – нейтралізуйте реакцію оцтом, який слід завжди тримати під рукою. Якщо Ви все правильно зробите – лужна реакція пройде успішно, а результат Вас порадує.

Під час миловаріння нам знадобляться наступні матеріали: ложка чайна, ложка столова, кухонний посуд, форма. Я виділила кухонний посуд тільки для роботи з лугом – для кухонних процедур його краще не використовувати. Також буде дуже добре, коли Ви заміните кухонний посуд – на одноразовий пластиковий.3_mylo

Щоб погасити реакцію лугу з водою, нам знадобиться крига – я просто тримаю її на морозі, використовую у разі необхідності. Кригу можна замінити на дуже холодну воду.

Ми будемо робити з Вами три шматочки мила:
1. Рецепт №1: свинячий жир топлений 50 грамів, в тому числі пережир 5%, 2,5 грами, води 38% – 19 гр., луг 6,7 гр.
2. Рецепт №2: соняшникова олія рафінована 50 грамів, в тому числі пережир 5% – 2,5 грами, води 30% – 15 гр., луг 6,4 гр.
3. Рецепт №3: оливкова олія першого холодного віджиму 50 гр., в тому числі пережир 5% – 2,5 грами, води 30% – 15 гр., луг 6,4 гр.

Всі вимірювання ми будемо робити столовою та чайною ложками:

1 столова ложка = 8 гр. олії;
1 столова ложка = 12 гр. води;
1 чайна ложка = 7 гр. лугу.

Підготовчий етап: вимірюємо та наливаємо по тацях всі масла. Масла мають бути кімнатної температури.6_mylo

Добуваємо з сала свинячий жир. Топимо сало на сковорідці. Я розумію, що апетитно, але у нас зараз урок миловаріння! З 130 грамів сала отримаємо 60 грамів свинячого жиру.7_mylo

Починаємо працювати з лугом: вимірюємо необхідну кількість води (вода має бути холодною), всипаємо до води луг (потрошки), ставимо на кригу, активно перемішуємо. Після проходження пари, залишаємо на кризі. Лужний розчин має бути кімнатної температури. Якщо він буде холодним – реакція з олією пройде дуже повільно.

Один стакан – готовий лужний розчин, інший стакан – лужний розчин з парою.

Температура олії та лугу мають бути однаковими. Просто перевірте, торкнувшись рукою спочатку стакану з лугом, потім таці з олією.

Обережно змішуємо луг з олією: у тацю з олією вливаємо луг, тобто до олії додаємо луг – це важливо, ні в якому разі навпаки – реакція може не пройти.

Коли Ви поєднаєте олію з лугом, починайте перемішувати ложкою, поки олія не загусне.
На фото: до оливкової олії доданий луг. Консистенція олії стає густішою. Майте на увазі, що реакція оливкової олії з лугом пройде повільніше всього.10_mylo

До всіх олій доданий луг: зелений колір – оливкова олія, поруч з нею – свинячий жир, у низу – соняшникове масло.

Якщо у Вас є міксер – скористуєтесь нагодою перемішати, так реакція пройде набагато швидше! Але я робила експеримент – тому розмішувала міксером тільки соняшникову олію, а всі інші – просто ложкою. На таких маленьких об’ємах мила різниці нема, чим розмішувати: ложкою чи міксером. У великих об’ємах – обов’язково мати потужний міксер.

Найперше загусло – це мило на свинячому жирі. Як Ви пам’ятаєте, я це мило не розмішувала міксером. Реакція тривала протягом приблизно однієї години.13_mylo

Можна сказати, що на цьому всі наші три шматочки мила готові. Цей процес називається холодним, тобто без температурної обробки. Розливаємо по формах, коли буде твердим, десь через 3-4 дні – дістанемо. Та залишимо мінімум на 4 тижні для визрівання. Оливкове мило приготоване холодним способом, чим довше омиляється, тим стає кращим, я раджу готувати одразу велику партію, щоб користуватися дійсно якісним милом! Гарним є мило 1-річної витримки, а еталон – 5 років і більше!14_mylo

Розглянемо гарячий спосіб приготування мила. Мило, зварене таким способом, вже готове на 3-4 день, тож вважається швидким, проте якість, звичайно, не така висока, порівняно з милом, що зроблене холодним способом.

Все, що необхідно зробити – це готову масу мила холодним способом поставити на водяну баню. Та нагрівати на вогні на такий об’єм мила – десь з півгодини. Реакція мила пройде суттєво швидше і ми отримаємо готове мило практично відразу!

Ось, що має вийти: мило затверділо, змінився колір. Я експериментувала з мильною масою на свинячому жирі, оскільки мило з рослинних масел та олій готувати гарячим способом – я не рекомендую, втрачається якість та поживні речовини в милі. Таким способом готується промислове або господарське мило.15_mylo

В готову мильну масу, яка повністю омилилась, тобто стала однорідною, додається пережир – це вільне масло, яке безпосередньо піклується по Ваші руки під час миття.

Як правило, пережиром слугують ті масла, які мають високі поживні та піклувальні характеристики. Це робиться незалежно від того, чи ваша мильна маса зроблена гарячим чи холодним способом.

Зверніть увагу, як відрізняються між собою мила: найвище – соняшникове мило (молочного кольору, омилине, холодний спосіб); нижнє – оливкове мило (зелене, майже омилине, холодний спосіб); поруч знизу – зі свинячого жиру (нейтрального кольору, омилене, гарячим способом).17_mylo

З якого виду олії готувати мила вирішувати тільки Вам. Головне, що в звичайних домашніх умовах кожна господиня повинна вміти готувати мило. Адже тільки те, що зроблене власноруч та з любов’ю може принести істинну насолоду та відповідати високій якості.

На моєму сайті “Добре мило”, я зроблю експеримент та проаналізую дані три види мила на якість, вартість, піноутворення тощо. Та надам відповідь на одвічне питання: чому варто робити або користуватися саме милом, зробленим холодним способом з рослинних масел та олій?

Дякую за увагу, щиро Ваша Аліна Титаренко, власниця домашньої мануфактури «Добре мило».

Передрук матеріалу дозволений лише за згоди редакції сайту “Енциклопедія Корисного”

Top