Ви тут
Головна > Лайфстайл > Зимові рецепти для вегетаріанців

Зимові рецепти для вегетаріанців

sypНа сторінках Енциклопедії Корисного ми вже розповідали про те, як вегетаріанцям харчуватися взимку. Сьогодні ми пропонуємо кілька рецептів вегетаріанських страв, які прийдуться до смаку не тільки тим, хто утримується від споживання м’яса.

Гарячий вегетаріанський овочевий суп. Готують його на основі овочевого бульйону. Відвар із усіх можливих взимку овочів настоюють 10-15 хвилин і проціджують. Далі до овочевого бульйону слід додати крупу за бажанням (рис, гречана крупа тощо) і варити до майже повної готовності. Як тільки крупа почне розварюватись, у суп можна додавати нарізану скибками картоплю. Якщо є бажання, то також можна окремо відварити локшину, яку додають у суп безпосередньо перед подачею на стіл.

Пряний суп з капустою. Для його приготування слід нашинкувати капусту, подрібнити часник і цибулю. Коріандр, а також чорний та інші різновиди перцю перетовкти із морською сіллю. Картоплину очистити, натерти на крупній тертушці. Вершкове масло розігріти в каструлі, додати товчені прянощі, цибулю з часником. Варити на слабкому вогні, допоки цибуля не стане м’якою, після чого додати 1 літр гарячої води і збільшити вогонь. Після кипіння додати у суміш натерту картоплю. Через 10 хвилин можна додавати у каструлю капусту і приправити сіллю. Також за бажанням у цей суп можна додати розрізані навпіл варені яйця і порізану надрібно зелену цибулю.

Теплий салат з грибами. Підійдуть білі та лисички, але можна замінити будь-якими іншими. Гриби попередньо слід відварити. Потім дари лісу треба подрібнити ножем і підсмажити на соняшниковій олії, додавши за смаком спецій. Отриману суміш треба викласти на листя салату абу будь-яку іншу зелень, яку є можливість придбати або виростити самостійно взимку. У залишки соку та олії від смаження грибів на пательні треба додати кілька крапель яблучного або виноградного оцту і суміш провансальських приправ, кілька секунд прокип’ятити і отриманим соусом заправити салат.

Ще один різновид теплого салату, який взимку прийдеться до снаги вегетаріанцям, готується на основі бобових культур. Усе, що потрібно для цієї страви − це відварні квасоля, кукурудза. До бобових слід додати відварну нарізану надрібно моркву, отриману суміш можна присипати селерою. Салат приправляють сіллю (можна морською), чорним молотим перцем, розім’ятим запеченим часником, соком лайма, рослинною або оливковою олією.

У якості вечері або сніданку взимку для вегетаріанців підійдуть сирники. Їх можна готувати на основі борошна, але якщо замість борошна використовувати манну крупу, виріб буде пухкішим. Яйця (3 шт) слід збити із цукром (1 ст.л.). У окремому посуді розтерти домашній сир (600 гр.), додати пакетик ванільного цукру, трішки солі і манку (7 − 8 ст.л., в залежності від якості сиру). Всипати розпушувач для тіста, за бажанням додати натерту цедру лимона або апельсина, підійдуть родзинки або надрібно нарізане яблуко. Сирну суміш перемішати із яйцями з цукром, сформувати сирники, обваляти в манці і смажити на невеликому вогні з двох сторін. Подавати на стіл присипані цукром або цукровою пудрою, за бажанням можна додати сметани або варення.

Підготувала Олеся Товт

Top