Ви тут
Головна > Світ > Рецепти різдвяної куті

Рецепти різдвяної куті

kak-i-chto-prigotovit-na-uzhinКутя є найголовнішою зі 12 страв на Святий вечір, тому рецептів її приготування безліч. У цій статті розглянемо декілька найсмачніших.

Кутя може готуватися із рису, перловки чи пшеничних круп. Для першого рецепту потрібні довгозернистий рис, мак, горіхи, родзинки, якщо полюбляєте − сухофрукти, можна також додати курагу чи будь-що інше за бажанням. Потрібно замочити мак на 5 хвилин в окропі, а потім перетерти, поставити варитися рис на десять хвилин на помірному вогні, потім додати до каструлі   з рисом потертий мак, родзинки, горіхи й варити до готовності рису (приблизно ще десь хвилин 10 – 15).

Для другого рецепту куті потрібна уже перлова крупа, горіхи, родзинки, мак, вершки (півсклянки), а також мед чи цукор за бажанням. Зрозуміло, що мак потрібно перетерти, як у в попередньому та всіх наступних рецептах. Варимо перлову крупу до готовності. Попередньо потрібно залити окропом родзинки на 5 – 10 хвилин, щоб вони розм’якли. Потім додаємо до перловки мак, родзинки, горіхи, мед /цукор за смаком. Перемішуємо із вершками. І смачна кутя готова!

Третій рецепт різдвяної куті. Для приготування цієї куті вам знадобиться пшенична крупа. У давнину готували кутю із цілих пшеничних зерен, але цей процес займав чимало часу, тому ось легший спосіб для приготування і традиційної куті й економії часу. Потрібно взяти пшеничну крупу, мак, родзинки, горіхи, а також курагу (як прикрасу). Пшеничну крупу зварити до готовності, мак потерти, родзинки промити, горіхи подрібнити або на блендері, або ж дрібно порубати. Змішати всі інгредієнти та зверху прикрасити курагою.1293537464_sochivo

Також можна приготувати кутю, використовуючи ячмінь. У великій посудині потрібно замочити зерна на цілу ніч. Зранку воду не зливати. Крупу варити годину на слабкому вогні в каструлі. Для «начинки» потрібні родзинки, мед, ягоди малини. Це додати до ячменю та варити суміш ще півгодини. Потім потрібно додати ягоди вишні та варити ще п’ятнадцять хвилин. Кутю потрібно охолодити, бо вона подається в холодному вигляді. Також така страва не для довгого зберігання, адже ягоди через деякий час псуються.

Порада для приготування куті: родзинки мають властивість втрачати свій смак у страві, тому, якщо кутя готується для подання на стіл не один раз, потрібно родзинки додавати саме перед подачею. А також мед краще додавати після того, як кутя охолодиться, щоб він не втратив свої корисні властивості.

Додавати в кутю можна не тільки волоські горіхи, мед, родзинки, а також фрукти чи сухофрукти, фундук, мигдаль, арахіс (в шоколаді, глазурований чи просто).

Давно кутя стала головною стравою 6 січня. І також давно існує вірування, що чим багатше приготована ця страва, тим багатшим буде наступний рік. Тому приготуйте найсмачнішу, найкрасивішу та найбагатшу кутю, щоб у наступному році було все гаразд!

Також вам буде цікаво дізнатися про традиції Різдва в Україні.

Top