Ви тут
Головна > Світ > Рецепти солодощів індійської кухні

Рецепти солодощів індійської кухні

Расгулла
Расгулла

Індійським солодощам не звично співати хвалебні оди, та справжні ласуни знають, що куштуючи десерти східної країни, можна отримати неземну насолоду. До того ж, індійська кухня налічує велетенську кількість найменувань солодких страв, у приготуванні яких використовуються тільки натуральні компоненти. Отже, сьогодні ви дізнаєтеся рецепти солодощів індійської кухні.

Індійці пишаються своєю расгуллою. Нашою мовою − це сирні кульки у рожевому сиропі, які вправна господиня приготує без зайвих зусиль. Основою для расгулли є панір, так індійці називають сир з домашнього молока. Звісно, кисломолочний продукт можна придбати на ринку, та смак суттєво відрізнятиметься від справжнього, індійського. То ж лінощі в сторону.

Молоко в каструльці має закипіти, далі у нього треба додати 1,5-2 ложки лимонного соку і потримати повільному вогні, поки не утвориться сирна суміш. Її слід викласти на марлю і дати сироватці стекти. Через хвилин 20 можна приступати до замішування паніру.

Суміш за консистенцією має нагадувати тісто, яке ділиться на 8-10 частинок, з яких утворюються кульки. Для приготування сиропу: 4,5 чашки води розмішати з 1,5 чашками цукру і проварити до загустіння. У цій киплячій солодкій суміші і варитимуться сирні кульки. 10-15 хвилин на вогні має бути достатньо, після чого їх треба викласти на тацю, залити залишками сиропу і на ніч заховати у холодне місце.

Гулаб-джамун
Гулаб-джамун

Деякі українські газдиньки, наслідуючи традиції індіанок, у цукровий сироп додають трішки кориці, гвоздики й кардамону, але якщо расгуллою ласуватимуть діти, то прянощі слід додати радше для аромату, ніж задля смаку.

Дещо схожий на індійську расгуллу й інший популярний вид східних ласощів − гулаб-джамун, його теж заливають солодким сиропом, але кульки формують із сухого молока і підсмажують. Для приготування смачнющого гулаб-джамуну слід запастись такими інгредієнтами: 500 гр цукру, 850 мл води, 1/2 ч. л. рожевої води, 100 гр сухого молока, 2 ст. л. борошна, 1/2 ч. л. соди, 1 ст. л. манки, 2 ст. л. топленого масла, 1 склянка звичайного молока і олія, щоб підсмажити виріб.

Сухе молоко слід всипати у тацю, додати соду, борошно, манку й топлене масло. До отриманої суміші, ретельно помішуючи, влити склянку молока і замісити тісто. Потому розділити масу на 20-24 рівних шматків, з яких сформувати кульки, щоб потім на помірному вогні їх злегка підсмажити до золотавої скоринки. Зайвий жир можна прибрати серветкою.

Із води, цукру й рожевої води зварити сироп, у який додати підсмажені кульки і трохи проварити. Гулаб-джамун подається не гарячим, а прикрасити вигляд десерту й додати пікантності до його смаку допоможуть прянощі та листки м’яти.

Джалебі
Джалебі

Ще один рецепт індійських солодощів. Для приготування наступного індійського десерту, джалебі, теж знадобиться цукровий сироп. Ці ласощі не можуть похвалитись круглою формою, натомість солодкий виріб у вигляді спіралі має неперевершений смак. Для приготування тіста треба запастись двома склянками борошна, 1 ст.л. сметани, 1/4 ч. л. соди, 2 ч. л. манки і 1,5 склянками води.

Щоб заварити сироп для джалебі, під руками слід мати 2 склянки цукру, 1 склянку води й 1 ст. л лимонного соку. Тісто для джалебі має бути схожим на суміш для звичних млинців, але воно має дві години постояти у теплому місці. Цукровий сироп готується традиційним способом, але лимонний сік треба додавати в останню чергу. Після того, як минуло кілька годин і сироп застиг, настав час смажити тісто. Спіральки-джалебі за допомогою кондитерського шприцу або підручних засобів формуються прямо на нагрітій пательні з олією або у фрітюрниці. Виріб обсмажується з двох сторін до золотавої скоринки.

Кожну спіральку позбавляють від налишків олії і занурюють у солодкий сироп на 10-15 секунд, не більше, аби не позбавити джалебі хрускоту. Додам, що солодощі за рецептами Індії до вподоби українським дітлахам, а вітчизняні господині давно оцінили їх натуральний смак, швидкість й простоту в приготуванні.

Підготувала Олеся Товт

Top