Ви тут
Головна > Лайфстайл > Що таке анемія?

Що таке анемія?

anemiaАнемія – стан, який характеризується низьким вмістом в крові гемоглобіну або еритроцитів (червоні тільця, завдяки яким кров має забарвлення). Анемія може виникати у людей, які уже хворіють на інші хвороби. Тому важливо знати причини її виникнення для правильного лікування.

Причини виникнення анемії

 

Їх багато, але можна виділити основні:

–    Зниження або порушення продукції еритроцитів. Як правило, така анемія виникає у людей із захворюваннями ендокринної недостатності, нирок, онкологічними захворюваннями, білковим виснаженням, хронічними інфекціями, а також коли в організмі не вистачає заліза, фолієвої кислоти і вітаміну В12, інколи, переважно у дітей, – вітаміну С та піридоксину.

–   Руйнування (гемоліз) або скорочення тривалості існування еритроцитів у крові. Причиною гемолізу може стати захворювання селезінки. Також порушення роботи або дефект еритроцитів.

–   Гостра або хронічна кровотеча стає причиною тільки у тому випадку, якщо вона тривала. Відбувається зменшення «запасів» заліза в організмі.anemia_

Симптоми анемії

Тепер розглянемо симптоми, які виникають при анемії. Сонливість, поява слабкості, зниження працездатності, швидка стомлюваність, дратівливість – ознаки анемії на початку її виникнення. Пізніше при анемії може з’явитися частий головний біль та запаморочення, прискорене серцебиття ( у стані спокою та при фізичних навантаженнях), задишка та шум у вухах, «мушки» перед очима.

Дуже важливо вчасно визначити причину та розпочати лікування анемії, тому що при анемії всі наші органи отримують недостатню кількість кисню, а це загрожує «голодом» для організму. Анемія не є «самостійним» захворюванням, а лише ознакою якогось іншого.

Харчування при анемії

При анемії не менш важливим за саме лікування є правильне харчування. Їжа повинна містити білки, залізо, мікроелементи та вітаміни, що необхідні для їхнього засвоєння. Білкова їжа: молочні, кисломолочні продукти, риба, м’ясо, бобові, горіхи. Джерелами заліза та мікроелементів є яловичина, свинина, м’ясо кролика, печінка, брюссельська капуста, чорна ікра, кріп, петрушка, солодкий перець, щавель, шпинат, яблука, айва, обліпиха, гранат, чорний хліб, вівсянка, гречка, а також шипшина та смородина (вони мають найбільший вміст заліза та аскорбінової кислоти).

Саме харчування повинне бути повноцінним та збалансованим. Звичайно, до правильного харчування додаються вітамінні комплекси, препарати із вмістом заліза та лікування кишково-шлункового тракту.

Top