Ви тут
Головна > Лайфстайл > Що таке здорове харчування

Що таке здорове харчування

Ми те, що ми їмо. До цього висновку прийшли іще давньогрецькі мудреці, і мали рацію, адже для того, аби добре себе почувати щодня і не мати проблем зі здоров’ям, раціон харчування має бути збалансованим і насиченим вітамінами та мікроелементами. Але що ж таке здорове харчування?

Здорове харчування – це, передусім, спосіб та стиль життя, а не тимчасова дієта. Правильно підібрана їжа сприяє виліковуванню від хвороб і зміцненню імунітету. Прояви сонливості, важкості у тілі або інші неприємні відчуття є попередженням про те, що їжа, до якої звикла людина, або неякісна, або не відповідає її стану здоров’я.

Для кожної людини підбирати раціон харчування потрібно індивідуально. Багато що залежить від фізіології, самопочуття та способу життя. До прикладу, людям, які займаються фізичною працею, слід звернути увагу на достатню кількість білка у раціоні харчування. Цей компонент міститься у м’ясі, молочних продуктах, рибі.

Натомість тим, хто веде малорухливий спосіб життя, треба переглянути звички та підкоригувати кількість калорій на добу, не позбавляючи себе вітамінізованої їжі. Але кілька правил здорового харчування є дієвими не залежно від ваги та виду діяльності людини.

Вирішивши перейти на здорове харчування, перевагу слід надавати натуральним, свіжим продуктам, в яких не міститься синтетичних добавок та консервантів. Щодо м’яса, то, як відомо, у ньому містяться білок та амінокислоти, а також залізо, необхідні для нормального функціонування організму.

Але кількість м’яса та частоту його споживання можна скоротити, а свинину замінити телятиною і надавати перевагу стравам із вареного м’яса. Від м’ясних виробів не рекомендують відмовлятись дітям та підліткам, а дорослим, які викреслили їх зі свого раціону, радять компенсувати вміст білка та заліза рибою та молочними продуктами.

Харчові волокна, які ще називають клітковиною − необхідна складова здорового харчування. Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, крупах, утримує вологу, очищує кишківник, вбираючи у себе шкідливі речовини. Тому бажано, щоб у раціон харчування людини щодня входили фрукти та овочі, але дари природи мають бути сезонними, без вмісту консервантів та нітратів.

Останні краще виключити зі свого щоденного пайка взагалі, тобто, позбутись звички вживати солодкі газовані напої, напівфабрикати, що мають тривалий термін зберігання, солодощі промислового виробництва, тощо

Збалансованість щоденного раціону − це головна умова здорового харчування. Не можна, щоб організм відчував дефіцит хоча б одного з основних поживних елементів − білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів.

Вітамін А, що покращує зір та імунітет, а також забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, міститься у рибі, морепродуктах, абрикосах, печінці.

Вітамін B1, який зміцнює нервову систему, пам’ять, покращує травлення, міститься у рисі, овочах.

Вітаміном B2, який необхідний для нервової системи, насичені молочні продукти та брокколі.

На фолієву кислоту, необхідну для росту і системи кровообігу, багаті капуста, шпинат, зелений горошок.

Скарбничка вітамінів D та Е − це ікра, яйця, горіхи, рослинні олії, тощо. Але захоплюючись вмістом корисних елементів у харчових продуктах, не слід забувати, що передозування так само шкодить організму, як і нестача вітамінів.

Ще однією складовою здорового харчування людини є достатня кількість рідини. Для хорошого самопочуття на день потрібно пити не менше ніж 1,5-2 літри води. Кава та чай, якими радять не зловживати, у цю кількість не входять.

І на додачу: навіть якщо людина споживає тільки свіжі натуральні продукти, без консервантів, ГМО та інших додатків, але має звичку їсти поспіхом і у результаті цього переїдати, усі зусилля та користь від продуктів зійдуть нанівець.

Здорове харчування − це вірний шлях до збереження молодості, довголіття, хорошого самопочуття, здоров’я та духовного розвитку. Адже, як зазначали греки у стародавні часи, у здоровому тілі − здоровий дух.

Підготувала Олеся Товт

Top