Ви тут
Головна > Світ > Симптоми і профілактика йододефіциту

Симптоми і профілактика йододефіциту

prodykty-sho-mistyt-jodЙод є важливим складником нашого організму. Незважаючи на те, що його кількість зовсім маленька, він незамінний учасник вироблення гормонів щитовидної залози, які потрібні всім органам організму. Також вони впливають на терморегуляцію та білковий, вуглеводний, жировий обміни речовин. Достатня кількість йоду забезпечує не тільки фізичну, а й розумову активність, сприяє розвитку та росту організму, відновленню клітин.

Симптоми йододефіциту

При нестачі цього елемента в організмі перестає правильно функціонувати щитовидна залоза, слабшає імунітет та порушується обмін речовин. Гіршим стає стан волосся, шкіри та нігтів. Внаслідок послаблення імунітету легко можна «спіймати» якусь інфекцію чи іншу хворобу. Набряки – провісники йододефіциту. Їхня поява навколо очей, а також набряки рук, ніг і т. д. є ознакою нестачі йоду. Тиск підвищується, можуть з’явитися атеросклероз, аритмія. Також йододефіцит може виявитися тоді, коли людина відчуває сонливість, забудькуватість, непритаманну для неї дратівливість, погіршення уваги та реакції, затяжний депресивний стан та загальну слабкість організму.

Чим загрожує йододефіцит?

Перераховані вище ознаки з часом посиляться і при відсутності лікування стануть необоротними. А зоб, що збільшується, почне тиснути на ближні органи, спричиняючи сухий кашель, приступи задухи та проблеми з ковтанням їжі.get_php_

У жінок можуть виникнути захворювання молочних залоз. У вагітних йододефіцит спричиняє невиношування, мертвонародження та кретинізм у новонароджених.

У дітей нестача йоду може спричинити сповільнений ріст, порушення мовлення, відставання у розумовому та фізичному розвитку.

Профілактика йододефіциту

Для того щоб не мати проблем з цим неприємним захворюванням, достатньо вживати в їжу продукти, які містять йод. Найкращим з таких вважається йодована сіль. Достатньо щодня споживати з їжею 5-6 грамів. Але не всі знають, що для того, щоб йод не випаровувався через високу температуру , їжу потрібно солити або після приготування, або готувати їду недосоленою, а досолювати уже в тарілці. Також багаті на йод морська капуста, морська риба та інші морепродукти, солодкий перець, волоські горіхи, риб’ячий жир.

Але для того, щоб наш організм засвоїв йод, потрібно мати здоровий кишково-шлунковий тракт, тому що такі хвороби порушують всмоктування речовин кишечником. Якщо цю проблему не вирішити, то ніякої користі від вище перерахованих продуктів не буде.

Top