Ви тут
Головна > Лайфстайл > Цікаве про холестерин

Цікаве про холестерин

Підвищений рівень холестерину в організмі не викликає жодних симптомів, тому багато хто і не підозрює, що у їхній крові високий вміст холестерину. Надлишок цієї речовини може відкладатися в стінках артерій і призводити до утворення бляшок, які звужують судини – так розвивається атеросклероз.

Великі бляшки або бляшки, що ускладнені тромбами, можуть зовсім перекрити просвіт артерії, що значно утруднює нормальне проходження крові по судинах. Так порушується доставка кисню і поживних речовин до тканин організму, що призводить до їхнього відмирання. Якщо цей процес відбувається в серці – розвивається інфаркт міокарда, якщо в мозку – мозковий інсульт.

Вчені встановили, що певні речовини, що містяться в натуральних продуктах, можуть ефективно сприяти зниженню рівня холестерину в крові. Одна з таких речовин – «гуарова камідь», яка є в бобах і вівсі. Інші – пектин, що міститься в яблуках і м’якоті цитрусових.

Знижують рівень холестерину в крові і баклажани. Наявність в них пектинової, таргонової кислот сприяє виведенню холестерину, лікуванню атеросклерозу. Захищають від розвитку атеросклерозу рослинні волокна, широкий набір речовин, які не перетравлюються в організмі людини (целюлоза, геміцелюлоза, пектин, лігнін та ін.)

Так, при 10-річному спостереженні смертність від ішемічної хвороби серця у чоловіків була в 4 рази вищою при раціоні з низьким змістом волокон. Яблучний пектин сприяє значному зниження холестерину в крові.

Риб’ячий жир за рахунок вмісту омега3-жирних кислот сприяє зниженню рівня холестерину і тригліцеридів, зменшує ризик смертності від ішемічної хвороби серця. Цим пояснюється відносно невиразні атеросклеротичні зміни у ескімосів, незважаючи на високий вміст тваринних жирів і м’яса в їх дієті.

Top