Ви тут
Головна > Світ > Цікаве про хрящових риб

Цікаве про хрящових риб

akylaХрящові риби − окремий клас риб, які мають характерні відмінності: відсутність плавального міхура та кришок, які закривають зябра, і звісно вся опорно-рухова система складається з хрящової тканини, а не з кісткової, як у інших.

Акули і скати − представники даного класу, хижі риби, які мешкають лише у морі чи в океані. Також, в даних риб відсутній лускоподібний покрив тіл, їхнє тіло вкриває плакоїдна луска. Ще характерною особливістю хрящового класу риб є внутрішнє запліднення та живонародження. Процес запліднення в хрящових риб відбувається в основному як і у ссавців, але під водою. А самка народжує уже маленьку особину, або яйце в міцній шкарлупі, з якого вже потім розвинеться маля риби.

Коріння класу акул бере свої початки ще 350 000 років тому, коли наша Земля мала вигляд суцільного океану з маленькими ділянками суходолу. Тож, і розміри в праотців були вагомими. Так, археологи знаходять величезні акулячі зуби в довжину до 15 см, із вагою в 340 г. І це лише один зуб! Уявити важко, яку силу б мали такі щелепи, і це при тому, що сучасні акулячі щелепи здатні витримати навантаження в 300 тон! Що ще цікавого ми знаємо про хрящових риб?

Не тільки зуби гарно розвинені в хрящових риб, а й органи чуття не відстають. Так, бокова лінія та тонкий нюх допомагають акулі відчути здобич за 300 м. Але зі слухом не пощастило, погано чують, і бачать вони лише в чорно білому забарвленні. Хоча, навіщо під водою різнокольоровий зір?!Ryiba-skat

Шлунок акул теж вражає своїми розмірами, а апетит своїми об’ємами. Так як акула − хижа риба, то вона ладна з’їсти все, що заважає за потрібним. Під гарячу щелепу можуть потрапити і черепахи, і морські птахи, і дельфіни, і навіть інші акули. Так, коли вчені та рибознавці мали змогу “заглянути” до шлунку акули, то побачили там ціле різноманіття: коня (!), частини крокодила, трьох птахів, пачку цигарок та дві консерви зеленого гороху. Вражає, правда ж?

Акули − дуже цінні в промисловості. Цих хрящових риб використовують не тільки як м’ясо чи шкіру, а й як джерело жиру і лікарських компонентів.

Скати − інші представники класу хрящових риб, яких з легкістю можна впізнати за формою тіла. Вона в них горизонтально витягнута та широка. Тож, і рух в них теж відрізняється, який відбувається за рахунок грудних плавців та хвостового плавця. Цей вид дуже різноманітний: скат-хвостокіл, морський скат, електричний скат… Останній здатний створити напругу в 200 вольт, яка потрібна йому для захисту та відлякування.

Підготувала Гордієнко Тетяна

Top