Ви тут
Головна > Світ > Цікаве про цукор

Цікаве про цукор

Цукор – один із найпопулярніших продуктів харчування на сьогоднішній день. Щодня цукор присутній у раціоні фактично кожного із нас. Сьогодні зі сторінок Енциклопедії Корисного ви дізнаєтеся дещо цікаве про цукор.

Історія цукру сягає своїм корінням у глибину віків. Отримувати його стали ще до нашої ери в Індії. Перший цукор виробляли з цукрової тростини і спочатку використовували суто як лікарський засіб, і тільки потім − як продукт харчування.

Саме слово «цукор» походить від санскритського слова «Sharkara» (Шаркара), що позначає речовину гранульованої форми. Христофор Колумб представив цукор Новому Світу в 1493 році під час своєї другої подорожі. Цукор називали «білим золотом» аж до кінця 1700-х років, адже тоді він вважався справжнім делікатесом.

У Російській Імперії цукор довгий час був доступний тільки для царського столу та привілейованих верств населення. З цукру вже у той час нього робили льодяники, варення та різноманітні солодкі страви.

Ще дещо цікаве про цукор. Цукор буває не тільки твердим, але і рідким. До рідких видів цурку, відносяться такі сорти як інвертний цукор (використовують під час приготування газованої води) і бурштинова рідка сахароза (нею замінюють коричневий цукор).

Це справді неймовірно, але деякі авіамоделісти використовують цукор у поєднанні з іншими компонентами для створення справжнього палива, яким заправляють свої моделі. І вони літають!

Приблизно 60 відсотків цукру роблять з цукрової тростини, яка вирощується в тропічних регіонах планети, а решта − з цукрових буряків, які ростуть не лише в нас, але й аж до самого полярного кола. До речі, обидва види цукру нічим між собою не відрізняються.

А зараз Енциклопедія Корисного засмутить багатьох солодкоїжок. На думку дослідників, безпечна для здоров’я доза цукру для жінки в день може містити до 100 ккал, тобто це приблизно 4 чайних ложок цукру, а для чоловіка − 150 ккал або близько 6 чайних ложок цукру.

Для дитини денна доза цукру взагалі невеличка − 1 чайна ложка. Але майте на увазі, що така доза включає в себе весь спожитий цукор. Тобто, не тільки той, який ви кладете до чаю чи кави, але й той цукор, який міститься в кондитерських виробах і підсолоджених продуктах і напоях.

Top