Ви тут
Головна > Світ > Цікаві факти про ГМО продукти

Цікаві факти про ГМО продукти

Попри свою недобру славу генетично модифіковані організми є чудовим засобом погодувати людство, принаймні на майбутнє, адже населення буде зростати. Уявіть, що урожай вже не можна винищити градом, картоплю не з`їсть жоден жук, а в яблуці не знайдеш черв`яка, хіба не чудово? Та, звичайно, щоб ГМО не приносило шкоди здоров`ю потрібно  хоча б ще десять років досліджень.

На трgmoьохсот мільйонах гектарів у тридцяти країнах вирощувалися генетично модифіковані сільськогосподарські культури, за останні десять років кількість полів зросла вдвічі.

Генна інженерія може збільшити вміст вітамінів у продуктах, прикладом вже став «Золотий рис», у якому набагато більше вітаміну А.

Але ГМО можуть ініціювати синтез алергенів небезпечних для людини. Внаслідок такого процесу  у кінці вісімдесятихXXстоліття загинуло тридцять осіб.

В Україні немає жодного зареєстрованого генетично модифікованого організму, але, на жаль, така статистика не є гарантом того, що наша їжа дійсно без ГМО. В грудні 2009 року Полтавська стандарт метрологія провела вибіркову перевірку готових заморожених м`ясних продуктів. Не зважаючи на напис на етикетці: «Без ГМО», 70% продуктів містили генетично модифіковану сою.

Всі щурі, яких французькі вчені два роки годували генетично модифікованими продуктами, виявили ракові пухлини.gmo-ovochi

Ще дещо цікаве про ГМО продукти. Першою рослиною, з якою були проведені генетичні модифікації став тютюн. Дев`яносто п`ять відсотків генетично модифікованих рослин – це соя, ріпак, бавовна, картопля і пшениця.

Для створення морозостійкого помідора був використаний ген камбали, а для того, щоб створити пшеницю, що стійка до посухи – ген скорпіона.

В продуктах, які містять ГМО, часто містяться ферменти, котрі викликають астму та алергію.

Але ГМО продукти несуть небезпеку не тільки людині, є ймовірність, що багато рослин і тварин, які створила природа, не витримають конкуренції.

Завдяки генній модифікації американські вчені вивели шовкопрядів, які можуть плести шовк міцніший за сталь.

А голландські науковці наблизилися до створення куленепробивної шкіри. З молока генетично модифікованих кіз синтезували особливий матеріал, отриману з козиного молока «павутину» можна імплантувати в людину і не треба вже буде бронежилетів.

Підготувала Шевченко Олена

Top