Ви тут
Головна > Світ > Цікавинки про рис

Цікавинки про рис

У житті багатьох східних народів рис займає центральне місце. Америка та Європа також поважають рис. Отже, саме про нього піде розмова.

Цікаво, що китайці не скажуть просто «їсти». Для цього народу їсти означає – «їсти рис». Сніданок – це ранковий рис, обід – полудневий рис. Рис – один із найважливіших продуктів харчування, особливо в південних та центральних районах Китаю. Якщо рис не вродить , то будуть голодувати мільйони. Китайців багато, а от родючої землі не вистачає.

Отож, таким привабливим став для цього працьовитого народу рис – ця культура може дати 2 – 3 високих урожаї на рік. Це досить вибаглива культура, що потребує багато сонця та вологи. Та в Китаї все це є, та ще і працьовитістю це народ наділений, щоб піклуватися про рослину, яка їх годує.

Ще дещо цікаве про рис. Рис у Китаї вирощують з давнини. Загалом, виведено близько 10 000 сортів. Одні сорти зріють швидко, інші – повільніше. Більшість сортів потребує затоплення, але є виняткові сорти, що можуть рости у звичайній землі.


Із зерен рису готують різноманітні страви, крохмаль та спиртні напої, а рисова солома чудово підходить для виготовлення капелюхів, кошиків, парасольок. Вона йде на підстилки для хатніх тварин, а також з неї виготовляють папір.

Цікаво, що рис популярний не лише, в Китаї. Цю зернову культуру полюбляють у Японії, Узбекистані, Азербайджані.  До речі, в останніх двох країнах готують чудову страву – плов, додаючи шматочки баранини та спеції за смаком.

Підготувала Євгенія Мороз

Top