Ви тут
Головна > Світ > У яких продуктах міститься вітамін А

У яких продуктах міститься вітамін А

retinol-vitamine-aВітамін А − найперший з відкритих вітамінів, і тому й назва його відповідна − перша літера алфавіту. Сталося відкриття вітаміну А ще в 20-х роках 19 століття. Тоді американські вчені довели, що вітамін А − жиророзчинний, ще й буває у двох виглядах: ретинол і каротин. Останній це провітамін − специфічна речовина, яка тільки в організмі людини починає перетворюватися на сам вітамін А.

Вітамін А попереджає старіння

Вітамін А має властивості антиоксиданту, який попереджає старіння. Він оновлює клітини, надаючи пружності, таким чином робить нас «вічно молодими». Також він відповідає за всі процеси росту, розвитку, адже відповідає за формування кісткової тканини. Тому, вітамін А має іншу одну назву − “вітамін росту”. Саме цими властивостями керуються мами, коли годують своїх дітей їжею багатою на вітамін А.

Вплив на зір і імунітет

Загальновідомий той факт, що даний вітамін зберігає зір, до того ж ще й захищає і зміцнює імунну систему. Останні дослідження показали, що вітамін А має ще одну користь для людського організму − він регулює рівень цукру в крові, тому його рекомендовано вживати при діабеті.

Вітамін А у косметології

vitamin-aВітамін А приносить користь і шкірі. Адже сприяє її регенерації та відновленню слизових оболонок. Також вітамін А зміцнює капіляри і покращує кровопостачання, таким чином уповільнюючи появу зморшок. Тож косметологи рекомендують вживати вітамінні комплекси на основі цього вітаміну під час проходження процедур чи просто медикаментозному лікуванні.

Продукти, що містять вітамін А

Де ж можна знайти цей незамінний вітамін? Ретинол містять молоко та його похідні (йогурт, кефір, сир, ряжанка), печінки тварин і птиць, яйця, риб’ячий жир. А от провітамін каротин – зелень (броколі, салат, селера), фрукти з жовтогарячим забарвленням (найбільше − помідори, абрикоси, морква, солодкий перець).

Але при вживанні даних продуктів не забувайте, що вітамін А − жиророзчинний, тому бажано поєднувати їх з якимось жиром. Тоді засвоєння відбудеться швидше і повністю. Існує ще один нюанс − засвоєння відбудеться краще, якщо вживати вітамін А разом з вітаміном Е.

Top