Ви тут
Головна > Лайфстайл > Вітаміни для покращення роботи нервової системи

Вітаміни для покращення роботи нервової системи

vitaminyЩоб покращити діяльність нервової системи не обов’язково бігти до аптеки по спеціальні вітамінні комплекси. Набагато важливіше знати, чого саме потребує організм і постачати його корисними елементами, отриманими із продуктів харчування. То які вітаміни здатні підтримати нервову систему?

Комплексно підтримують центральну нервову систему вітаміни групи В. Вони ж здатні збагачувати мозкові клітини киснем, убезпечуючи від депресії і безсоння, хронічної втоми, безпричинної тривожності, дратівливості. То ж для покращення роботи нервової системи корисно вживати вівсяну і гречану крупи, горіхи, горох, яйця, рибу, м´ясо, у яких міститься тіамін (вітамін В1).

Проблем із концентрацією пам´яті, що також свідчить про розлади нервової системи, не буде, якщо ввести у раціон харчування продукти із вмістом нікотинової кислоти

Усунути слабкість і сонливість, що також сигналізують про незадовільну роботу нервової системи, окрім м´ясних, можуть молочні продукти, збагачені рибофлавіном, тобто, вітаміном В2. Проблем із концентрацією пам´яті, що також свідчить про розлади нервової системи, не буде, якщо ввести у раціон харчування достатню кількість продуктів із вмістом нікотинової кислоти. Вітаміном В3 сповнені горіхи, дріжджі, жовток яйця, деякі з видів овочів (зеленого кольору), гречана та бобові культури.

Пантотенат кальцію або вітамін В5, що міститься у горіхах, капусті, печінці, молоці та яйцях, особливо необхідний особам, які не проти хильнути чарку, а також курцям, позаяк нікотин згубно впливає і на роботу нервової системи. Прояви дратівливості і гнітючої тривоги, як один із симптомів розладу нервової системи, спонукають до включення у раціон харчування бананів, картоплі і капусти, не забуваючи про горіхи, зернові та бобові культури, оскільки у цих продуктах, а іще у молоці і яйцях, є запаси піридоксину, тобто, вітаміну В6.nervy

Необґрунтовані страхи та апатія, безсоння із незрозумілих причин − привід вживати більше сиру, баранини, бобових, а у літній період надавати перевагу баштанним культурам та абрикосам. Завдяки цим дарам природи вдасться відрегулювати постачання у клітини тіла фолієвої кислоти (вітамін В9).

Людям, які відчувають проблеми із ранковим пробудженням і відходом до сну, перш ніж тягнутися до настойки валеріани ввечері та міцної кави вранці, варто замислитись над включенням до свого столу оселедця, морської капусти, м´яса птиці, сиру та молока, оскільки ціанокобаламін (вітамін В12), який представлено у цій продукції, здатен пожвавити перехід від процесу гальмування до активності і навпаки.

Відмінною зброєю проти стресів є часте споживання брюссельської капусти, а також броколі, яка крім вітамінної групи В (В1, В2, В5, В6) багата на вітаміни С, РР, Е, К, провітамін А, а ще містить клітковину, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, марганець і сірку.

Позитивно впливає на роботу нервової системи кукурудза, 150 гр якої забезпечує близько чверті необхідної норми вітаміну В1 на добу, та зелений горошок, який без підвищення рівня цукру в крові забезпечує організм енергією. Знімають відчуття втоми та сонливості калій, кальцій, залізо, цинк та марганець, що є у цибулі ріпчастій, а ожина допоможе усунути неврози та істерії. Вміст групи вітамінів В у сливі також дозволяє віднести цей фрукт до необхідних у раціоні задля підтримування роботи нервової системи на належному рівні.

Включаючи усі ці продукти у перелік необхідних у боротьбі за здоров´я нервової системи слід пам’ятати, що термічна обробка зменшує у них вміст вітамінів групи В, а також решти мікроелементів, то ж перераховані овочі й фрукти, а також молокопродукти, варто споживати у сирому вигляді, а страви із м´яса краще готувати на парі.

Top