Ви тут
Головна > Світ > Ягоди годжі: користь чи шкода?

Ягоди годжі: користь чи шкода?

yagodi-godjiЯгоди годжі – це маленькі плоди помаранчевого кольору, що ростуть переважно у високогірних районах Тибету. Китайська та азійська культура уже давно знає про цілющі властивості цих ягід та активно їх використовує в медицині. А от європейці та американці зовсім нещодавно дізналися про це чудо природи. [do action=”gear”]Про ягоди годжі ходить багато чуток: чимось вони шкодять, а чимось корисні. Але чи все це правда?[/do]

Користь ягід годжі:

  • У цих плодах міститься багато вітамінів, мікроелементів, амінокислоти та сахариди;
  • Германій та Селен, що також входять до складу цих ягід, використовують як профілактику та лікування онкологічних захворювань. Щодо профілактики, то посперечатися майже неможливо, але щодо лікування, то проведено ще мало досліджень, щоб підтвердити це точно;
  • Ці ягоди також впливають на тривалість життя. Так звані ягоди довголіття покращують пам’ять та впливають на сексуальний потяг, адже їхнє регулярне вживання призводить до підвищення тестостерону в крові, тож деякий вплив на потенцію все ж таки є. Відомо, що китайські медики навіть лікували безпліддя цими ягодами, але зараз наукою цей факт не підтверджений. Але точно відомо, що ягоди годжі корисні людям похилого віку: вони знижують холестерин, покращують загальне самопочуття, зміцнюють сон, підвищують рівень кисню в крові та зміцнюють оболонки клітин, чим стимулюють їхню регенерацію та ріст;godzi_n
  • Вважається, що ягоди годжі допоможуть тим, хто має бажання схуднути. Але це дуже сумнівно. У своєму складі ягоди містять лінолеву кислоту, що має здатність прискорювати спалення жирів. Але це перебільшення: кількість цієї кислоти не така вже й велика, щоб можна було скинути всі зайві кілограми.;
  • Ці плоди корисні для тих, хто хворіє анемією, адже містять багато заліза;
  • Ягоди годжі мають дуже багато вітаміну С, тобто аскорбінової кислоти, що також є важливою для організму;
  • Через великий вміст вітаміну А та бета-каротину ягоди годжі також можна застосовувати для профілактики втрати зору. Також тут міститься таурин, що має здатність захищати сітківку ока від відмирання клітин, тобто від втрати зору. Але вже доведено, що чистий таурин на це здатний, а от з ягодами годжі експерименти на людях ще не проводилися.

Шкода ягід годжі:

  • Не рекомендують вживати ягоди годжі тим, хто хворий на діабет чи має проблеми з тиском, тому що вони можуть активно взаємодіяти із тими препаратами, що виписує лікар від цих хвороб. Тому краще проконсультуватися з ним щодо їхнього вживання;
  • Якщо вживати ці ягоди надмірно, то може з’явитися порушення сну, безсоння, тому потрібно зменшити кількість з’їдених ягід та краще вживати їх зранку;
  • Не можна вживати ягоди тим, у кого підвищена температура, адже замість того, щоб одужати, стане гірше.

Ягоди годжі такі ж багато на вітаміни як, наприклад, виноград чи лимон, тому не потрібно дуже переоцінювати їхній вплив. Звичайно, багатьом здається, якщо щось дорого коштує, то воно обов’язково найкорисніше та найкраще, але не завжди це так. Кожен сам вирішує, вірити в дивовижні властивості ягід годжі чи ні.

Top