Ви тут
Головна > Світ > Як обрати справжнє масло?

Як обрати справжнє масло?

yak-obraty-masloЗараз є велика кількість різноманітних марок, що випускають масло та інші молочні продукти. І не всі вони пишуть на упаковках правду, тому потрібно вміти відрізняти справжнє масло від спреду, або маргарину, або просто неякісного масла. То як обрати справжнє масло?

Найперше, на що потрібно подивитися, − це упаковка масла. Адже головне, щоб продукт не був зіпсований чи неякісний. Потім уже розберемося : справжній чи не справжній. Так-от упаковка повинна бути цілою, непошкодженою. Брикет не повинен бути деформованим: прим’ятим чи дивної форми.

[do action=”gear”]Якщо на упаковці написано, що масло містить рослинні олії, то, скоріше всього, це – спред (суміш із натуральних молочних жирів та рослинних олій)[/do]

Коли ми впевнилися в тому, що перед нами незіпсований продукт, потрібно визначити, що ж це за продукт. Справжнє масло виготовляється із коров’ячого молока та продуктів його переробки. Якщо на упаковці написано, що цей продукт містить рослинні жири та інші речовини, то це не масло.

В такому випадку наступним нашим кроком буде визначення жирності масла. Отже, дивимося на упаковку: якщо там ви побачите цифри нижче 60% − це не масло. Воно може мати жирність 62,5% («Бутербродне»), 72, 5% («Селянське»), 78 % («Любительське»), 82,5%.

Якщо на упаковці написано, що масло містить рослинні олії, то, скоріше всього, це – спред (суміш із натуральних молочних жирів та рослинних олій: соняшникової, рапсової, оливкової, арахісової, кукурудзяної. Також туди додаються харчові добавки, наповнювачі та вітаміни. Спред легко намазується, навіть, коли заморожений). Молочні жири повинні складати не менше 25 % від усіх інших жирів у продукті.maslo

Тепер потрібно подивитися на ціну, за допомогою якої також можна впевнитися, що перед нами справді масло. Із тонни коров’ячого молока отримують всього 22 кг масла. Тому дешево справжнє масло коштувати аж ніяк не може. Але проблема ще в тому, що ціни на спред та масло в наших магазинах часто однакові. Тому розраховувати тільки на ціну також не можна. Проте купувати за велику ціну продукт, який того зовсім не коштує також не потрібно.

Краще купуйте масло у фользі, адже, перебуваючи на світлі, воно жовтіє, втрачаючи вітамін А. В прозорому пергаменті масло може зберігатися протягом всього лиш 15 днів, коли у фользі, залежно від виду, 1 – 2, 5 місяців. Також масло не повинне бути занадто жовтим або ж навпаки − дуже білим. Справжній продукт не повинен мати практично ніякого запаху, а смак повинен бути чистим.

Якщо ви вже купили масло, то перевірити, справжнє воно чи ні, можна, прослідкувавши за тим, у якому стані воно зберігається в холодильнику. Справжнє вершкове масло не повинно занадто замерзати. Коли ж його витягнути з холодильника воно швидко тане і стає м’яким.

Top