Ви тут
Головна > Лайфстайл > Як подолати авітаміноз?

Як подолати авітаміноз?

vitaminuАвітаміноз, супутник фінального акорду зими і вступних нот весни, має дуже різні прояви. Лупа, ламке волосся, погіршення зору сигналізують про брак в організмі вітаміну А, а саме аксерофтолу та ретинолу. Безсоння і відчуття втоми після кількох годин праці, втрата апетиту, частий головний біль свідчать про дефіцит вітамінів групи В − В1-тіаміну і В9-фолієвої кислоти.

Якщо наяву виразки в роті й на губах, тріщинки, дерматити − час замислитись про нестачу вітаміну В6-піридоксину. Тобто авітаміноз проявляється залежно від того, яких вітамінів організму не вистачає. Той чи інший вітамінний дефіцит можна поповнити, однак краще запобігти йому. Безконтрольне ковтання жменями моновітамінів, поліпрепаратів, а тим більше, без попереднього консультування з медиком, принесе тільки шкоду.

Як відомо, комплекси препаратів підбираються для кожної людини окремо після дослідження анамнезу й низки аналізів. А от що може зробити будь-хто самотужки, так це налагодити правильне харчування, щоб разом із продуктами одержувати увесь спектр необхідних вітамінів. avitaminoz

Чи не найлегше поповнити скарбничку вітаміну С. На добу доросла людина потребує його у кількості 100 мг, одначе вітамін С міститься не тільки у цитрусових, як вже звично, але й в цибулі, часнику, багатьох овочах та фруктах, які бажано споживати сирими.

Окрім вітамінів С, РР цибуля знана багатим вмістом заліза, калію й інших мікроелементів, а також каротину, фітонцидів. Фахівці розрахували, що бажано щомісяця у стравах вживати не менше 600-700 грамів цибулі. Часнику, ще однієї природної скарбнички вітамінів, людина потребує значно менше, але у боротьбі з авітамінозом без цього «духмяного» не обійтись, позаяк овоч багатий на вітаміни A, B, C, D, ефірні масла, магній, цинк, залізо і селен.

Потрібно пам’ятати, що для запобігання авітамінозу просто необхідне різноманітне харчування, і мова тут не тільки про фрукти і овочі. У раціоні повинні бути продукти і тваринного походження, оскільки чимало з вітамінів містяться тільки в м’ясі, рибі, зокрема вітаміни А, В12, D. Щодо дарів природи, то у запалі боротьби з авітамінозом краще не ганятись за екзотами: ціни захмарні ще й алергією загрожує, а от традиційні сезонні овочі підтримають імунну систему у тонусі.

За вмістом бета-каротину лідерство тримає морква, що багата вітамінами В1, В2, В6, С, Е, РР, до того ж на її користь вміст мікроелементів і мінеральних солей. Від консервованих овочів і фруктів взимку та ранньої весни не варто відвертатися, бодай і при їх заготівлі якась частина вітамінів втрачається. Розпочинаючи день зі склянки насвіжо приготованого овочево-фруктового фрешу, можна зробити стартовий дієвий удар по авітамінозу і компенсувати цю втрату, отримавши назамін заряд енергії на весь день.

Підготувала Олеся Товт

Top