Ви тут
Головна > Світ > Як правильно варити овочі

Як правильно варити овочі

cook-veggies-boil-550Овочі містять багато вітамінів та мікроелементів, що є корисними для нашого здоров’я. Звичайно, ніхто не забороняє вживати сирі овочі, проте якщо для приготування справи вам потрібні варені овочі, то потрібно вміти правильно їх приготувати. Користі від овочів, які під час свого приготування втрачають вітаміни та мікроелементи, нема ніякої. У цій статті розглянемо, як же правильно варити овочі.

Майже всі овочі краще варити в підсоленій воді (10 г солі на 1 л води). Це допоможе зберігати солі калію – досить корисні для нашого організму сполуки. Виняток із правила – буряк та стручкова квасоля (в солоній воді вони стають «ніякими» на смак).

Зелені овочі краще готувати на пару або ж варити не довгий час. Якщо ви варите шпинат, стручкову квасолю, спаржу, стручки гороху у воді, то класти їх потрібно в окріп, таким чином аскорбінова кислота, яка є корисною для нашого організму, збережеться в більшій мірі.

Жовті та оранжеві овочі краще варити на пару або в дуже киплячій воді з щільно закритою кришкою. Адже ці овочі вирізняються тим, що містять каротин. Коли їх переварити, то ця корисна речовина залишиться у воді (на це вказує її яскраво-жовтий колір). Це стосується приготування моркви, буряка, гарбуза та солодкої картоплі (бульбової моркви). До речі, коли варять буряк, то у воду додають трішки оцту, лимонної кислоти чи кілька скибок зеленого яблука. Так зберігається колір.  Також для цього можна додавати цукор – половину чайної ложки на 1 л води.

[do action=”gear”]Овочі білого кольору потрібно варити на великому вогні з відкритою кришкою. Не треба доварювати їх до кінця: через 15 хвилин злийте трохи води та поставте на слабкий вогонь. Таким чином овочі не розваряться та не позбавляться від корисних речовин. Так потрібно варити картоплю, кольрабі, цвітну капусту, цибулю та ін.[/do]7f01ee40d674619128e496d410b78810

Важливим також є співвідношення води та овочів у залежності від способу приготування. Так, наприклад, якщо ви варите щось у закритому посуді, то вода повинна покривати овочі приблизно на один сантиметр. Головне правило: менше води – більше вітамінів зберігаються. Тому на 1 кг овочів потрібно 3 – 3, 5 л води. При приготуванні овочів у відкритому посуді випаровується більше води, а з нею й більше вітамінів витрачається задарма.

До киплячої води овочі краще додавати «групами», щоб не припинялося кипіння. Також овочі краще різати на якомога більші шматки, так збережеться більше корисних речовин. При будь-якій можливості краще варити неочищені від шкірки овочі.

Після приготування овочів подавати їх на стіл потрібно не більше, ніж через 1 – 1, 5 год. А через 3 години після приготування їх взагалі можна не вживати, адже вітамінів та корисних речовин та уже не буде. Це стосується і підігрітих овочевих страв.

Top