Ви тут
Головна > Світ > Як спекти домашній хліб

Як спекти домашній хліб

Хліб − усьому голова. Так казали ще наші предки, розуміючи, що запашний житній хліб на столі головує як у будні, так і у свята. Від давніх часів нічого не змінилось. Шанобливе ставлення до хліба, а також хлібобулочних виробів, передавалось із покоління у покоління і сягнуло наших днів.

Щоправда, процес приготування хліба від XX ст. поволі перемістився із хатньої печі у технологічно оснащені пекарні. Але ж не забуваймо, що кожна господиня, випікаючи головну страву, не шкодувала яєць і борошна, вкладаючи у випічку усю свою майстерність і часточку душі. То й не дивно, що хліб домашнього приготування набагато смачніший та поживніший за той, що його випекли конвеєрним методом у заводських умовах.

Дехто із сучасних господинь має в арсеналі кухонних приладів сучасну автоматизовану хлібопічку, але замісити тісто власноруч і випекти смачний хліб можна і у звичайній духовці. Для початку треба визначитись, яке тісто потрібно замісити, із додаванням дріжджів чи без них.

Якщо вибір зроблено на користь дріжджового тіста, то для випічки знадобиться 3 ст. ложки сухих активних дріжджів. Їх змішують у мисці із трьома склянками (700 мл) теплої води, також треба додати 3 ч.л. солі, 4 ст.л. рослинної олії, 100 грам цукру та 500 грам житнього, добре просіяного, борошна.

Опісля того, як усі інгредієнти поєднано, можна приступати до вимішування тіста. Вимішувати треба активно, не шкодуючи зусиль, бо тільки тоді тісто буде пухким. У процесі вимішування поступово невеликими дозами у тісто потрібно всипати ще 500 грам борошна.

Коли тісто набуде еластичної консистенції, його треба викласти у миску, попередньо змастивши дно рослинною олією, накрити цупкою вологою тканиною. За годину-півтори тісто підніметься, у кінцевому результаті його має бути у два рази більше.

Далі тісто потрібно ще раз вимісити, накрити і залишити «підходити» ще на 10 хв. Опісля − розділити на три рівні частини, сформувати буханці і викласти у прямокутні форми, змащені рослинною олією. Випікати не одразу, потримати тісто у формі ще 20-25 хв, допоки воно ще трішки не виросте.

У той час, коли тісто для хліба «підходить» у формах, можна розігріти духовку. Коли температура сягне 180 C, час висаджувати у піч форми із тістом. Протягом 35-40 хв. хліб випікатиметься. Тут головне постійно слідкувати за процесом, аби виріб не підгорів. Опісля того, як буханці будуть готові, їх теж варто накрити тканиною, аби якомога довше зберегти свіжість і м’якість домашнього хліба.

Тісто для хліба без дріжджів замішується за схожими рецептом і послідовністю. Щоправда, такий хліб у результаті буде дещо щільнішим, але теж смачним. Для тіста без дріжджів для хліба доцільніше використовувати цільнозернове борошно.

Знадобиться по одній склянці геркулеса та цільнозернового борошна, 2 ч.л. порошку для печива, 1/2 ч.л. солі, півтори столові ложки меду, 1 ст. л. рослинної олії та 1 склянка молока. Приступаючи до замішування тіста, духовку, у якій випікатиметься хліб, слід розігріти до 230 С.

Подрібнену вівсяну крупу у вигляді пластівців треба змішати у таці із порошком для печива та сіллю. В іншій ємності тепле молоко слід змішати із розтопленим медом. Обидві суміші з’єднують і вимішують, допоки не утвориться м’яке тісто, яке далі викладають у змащену рослинною олією форму.

Час випікання у духовці − 20-25 хв. Ще на етапі замішування тіста у нього можна додати родзинки, а вже випечений хліб присипати цукровою пудрою. Загалом, різного роду домішки та додатки, як то часник, сир, кмин, урізноманітнюють смак хліба, тому господині із задоволенням фантазують та експериментують із інгредієнтами та приправами, щоразу дивуючи родину новим результатом.

Не зайва порада: випікаючи житній, із кмином, родзинками чи будь-який інший хліб − усміхайтесь. Так і робота веселішою буде, і хороший настрій допомагатиме тісту «підійти». Здавна хлібом-сіллю звично зустрічати дорогих гостей, демонструючи щирість душі та радощі від відвідин. Нехай хліб, що його покладете на вишитий рушник, буде випечений власноруч. Він буде значно смачнішим, аніж фабричний, а гості оцінять як смак продукту, так і старання господині.

Підготувала Олеся Товт

Top