Ви тут
Головна > Світ > Як варити борщ. Частина 1

Як варити борщ. Частина 1

Рецептів борщів у світі рівно стільки ж, скільки господинь, які його варять, жартують кулінари. Ця перша страва надзвичайно популярна в Україні та Росії, але обожнюють її у всьому світі, вважаючи традиційною як для росіян, так і українців. Сьогодні на сторінках Енциклопедії Корисного ви знайдете відповідь на питання «Як варити борщ?»

Зазвичай, цей наїдок готується на м’ясному бульйоні (краще кістка зі шматками свинини на ній) із додаванням червоного буряку, але від цього загального правила є й відступи. Приміром, вегетаріанці їдять борщ без м’ясного відвару, а у деяких районах Росії у страви відсутній характерний червоний колір (такий борщ готують із рожево-білого, майже не солодкого буряку).

Після того, як м’ясний бульйон для борщу зварено, у нього почергово додають овочі, для того, аби вони варились у цьому відварі. Втім, і тут є кілька секретів, як-то додавання капусти тільки після картоплі, а натертого буряку − у останню чергу, для того, аби сама картопля не стала твердою.

До натертого буряка, готуючи з нього засмажку, ще можна додати натерту моркву. Для того, аби готовий борщ був насиченого червоного кольору, використовують варений, а не сирий буряк.

Додавання квасолі та часнику може урізноманітнити смак і прикрасити страву, а перед подачею на стіл борщ, розлитий у тарілки, господині прикрашають зеленню петрушки та укропу і, за бажанням, додають сметану.

Бульйон з кістки зі шматочками м’яса вариться 1,5-2 години. Потому у киплячу рідину треба вкинуті порізані на шматки моркву та петрушку. За 20 хвилин настає черга картоплі. Її нарізують невеликими кубиками і також кидають у бульйон. Поки картопля із морквою та петрушкою не закипіли, можна надрібно нашинкувати капусту і підготувати засмажку.

Для цього на пательні із розігрітою рослинною олією підсмажується дрібно нарізана цибуля. Як тільки вона набуде золотавого кольору, до неї додається нашинкований буряк із нарізаними помідорами (можна із нашинкованою морквою) і трішки води. Усе це тушкується до повної готовності.

Коли засмажка готова, її можна додавати у бульйон із напівзвареними овочами, перед цим приправивши його сіллю, універсальною приправою та перцем за смаком. Поєднані інгредієнти, до яких додати і зчищене з кістки м’ясо, варяться у каструлі іще хвилин 15, допоки картопля не вбере у себе червоний колір. Можна сказати, що класичний варіант борщу готовий. Другу частину матеріалу читайте тут.

Підготувала Олеся Товт

Top