Ви тут
Головна > Лайфстайл > Як вберегти пам’ять від вікових змін

Як вберегти пам’ять від вікових змін

pamijatУ молодому віці ми часто не задумуємося над тим, що рано чи пізно наша чудова пам’ять уже не буде такою. Причиною цьому є вікові зміни. Але й не тільки. Такі шкідливі звички як алкоголь та куріння, стреси, втома, нервування, багато непотрібної нам інформації, якою час від часу ми «забиваємо» свій мозок, очевидно ж, не сприяють покращенню роботи мозку. Від того, що в людини втрачається пам’ять, вона стає забудькуватою, а тому й дратівливою та нервовою. Це впливає не тільки ж на мозок, а й на наш загальний фізичний та психічний стан.

Як же вберегти свою пам’ять від вікових змін?

Найперше – це здоровий спосіб життя. Через шкідливі звички наш мозок не може нормально функціонувати й виконувати в повній мірі те, що повинен. А також, як відомо, нікотин та алкоголь загалом отруюють наш організм. Не кажучи вже про наркотичні речовини. Щоб пам’ять залишалася ясною, потрібно регулярно висипатися та гуляти на свіжому повітрі. Дуже добре, якщо й до цього всього додати заняття спортом. Фізичні вправи не тільки допомагають підтримувати форму, зміцнюють імунітет, допомагають позбутися від зайвих кілограмів, але й тримати «в тонусі» нашу пам’ять.

Звичайно ж, здорове харчування. Особливо потрібно звернути увагу на так звану їжу для мозку. Це  ті продукти, які містять ліпіди, протеїни, амінокислоти, залізо, «повільні вуглеводи», вітаміни В 1, В 2, В 12.

Найважливіші та найкорисніші для мозку ліпіди. По-перше, це – одна третя складової мозку. По-друге, ліпіди, які містять ненасичені жирні кислоти, живлять нейрони, які є основним будівельним матеріалом сірої речовини. Нейрони активізують циркуляцію крові, за допомогою якої мозок отримує корисні та поживні речовини.

Ліпіди містяться в таких продуктах: риб’ячий жир, рослинні олії (соняшникова, оливкова, арахісова, рапсова).

Відмовтеся від жирного м’яса, наприклад, свинини на користь м’яса риби (оселедця, скумбрії, тунця). В рибі також містяться протеїни та амінокислоти, що теж не зашкодять мозку. Їх також можна знайти бобових та злакових (рис, сочевиця).zminy-pamijaty

Також для мозку корисні продукти, що містять залізо: морські продукти, картопля, бобові, нежирне м’ясо.

Нежирне молоко та йогурти – джерела вітаміну В2. У гречці, сирі, горіхах, квасолі, висівках міститься вітамін В1, що забезпечує зв’язок між клітинами мозку та нервовими клітинами.

«Повільні вуглеводи» містяться в картоплі, хлібі, макаронах. А от так звані «швидкі» не приносять користі організму. Це – торти, тістечка, цукерки.

Але правильного харчування, здорового способу життя та активності не зовсім вистачає для вдосконалення та зберігання нашої пам’яті. Кожен може виконувати прості вправи, що збережуть його пам’ять від  вікових  змін. Вони дуже прості. Наприклад, запам’ятовуйте та вивчайте скоромовки, приказки, анекдоти. Краще запам’ятовувати номери телефонів. Можна почати вивчати іноземну мову. Або ж просто тренуйтеся запам’ятовувати одне й те ж слово на декількох мовах. Логічні задачі, кросворди, переказування текстів також допоможуть закріпити пам’ять.

Top