Ви тут
Головна > Лайфстайл > Як вегетаріанцям харчуватися взимку

Як вегетаріанцям харчуватися взимку

Взято з rainbowdelicious.com
Взято з rainbowdelicious.com

Овочеві і фруктові салати, супи на основі коренеплодів і каші зі злаків − звичні страви для вегетаріанців, тобто осіб, які відрізняються від решти тим, що не вживають м’яса. Із настанням холодів їх раціон харчування змінюється.

Звісно, у зимовий період страви на столі змінюються в усіх людей, незалежно від особливостей уподобань та смаків. Та, оскільки особливість харчування без м’яса передбачає насамперед наявність овочів та фруктів у раціоні, у період нестачі звичних дарів природи ці зміни для вегетаріанців особливо відчутні. Тому сьогодні ми поговоримо, як вегетаріанцям харчуватися взимку.

У зимовий період організм людини потребує більшої кількості кілокалорій та “зігріваючої” їжі. То ж страви із молокопродуктів у сирому вигляді можна перевести у розряд приготованих. До прикладу, на основі сиру, який вегетаріанець влітку залюбки вживав приправленим цукром, сіллю і сметаною, взимку можна частіше готувати сирники. На основі традиційних літніх супів без м’яса у зимовий період доречно буде готувати гарячі супи-пюре, додаючи до них засмажку із борошна.

Таким чином ці страви взимку краще зігріватимуть організм і зберігатимуть відчуття ситості набагато довше. До того ж, літні та осінні овочі можна замінювати іншою городиною, до прикладу, замість моркви та капусти у перші страви додавати коріння селери та петрушки, а звичний вегетаріанський борщ взимку збагачувати різновидами бобів та круп.

Взято з blog.foodnetwork.com
Взято з blog.foodnetwork.com

Каші із різних видів злаків (овес, рис) взимку можуть перейти зі звичайних у категорії “овочевих” і “гарячих”. Як приклад: смак гречаної каші взимку оновить додавання тушкованих овочів. Це ж саме стосується і салатів, які також можна зробити гарячими і ситнішими завдяки таким інгредієнтам як картопля, квасоля, кисла капуста, рис тощо. Щоб вегетаріанські котлети взимку були не тільки смачними, а ще й корисними, у суміш із картопляного пюре і грибів можна додати горіхи і терту квасолю.

Порозуміло, що вагомою складовою зимового столу вегетаріанця (рівно як і людей, які вживають м’ясо) є домашня консервація та усілякі заготівлі, як то фруктові компоти, мариновані й солені овочі, засушені гриби. Втім, людині яка відмовилась від м’яса, але не хоче позбавляти свій організм вітамінів і корисних мікроелементів, а надто взимку, до снаги стане вирощування свіжої зелені у теплиці або на підвіконні.

Підготувала Олеся Товт

Top