Ви тут
Головна > Світ > Як знизити кількість нітратів в овочах

Як знизити кількість нітратів в овочах

nitratyСучасне вирощування с/г продукції неможливо уявити без використання добрив. З одного боку, вони несуть велику користь, бо вбивають тих шкідників, які псують овочі та фрукти. Все в нормі, коли доза добрив збалансована з кількістю вирощуваних продуктів. Але коли ця доза свідомо збільшується недоброзичливими фермерами, з’являється реальна загроза здоров’ю людей.

Всім відоме слово “нітрати”. Що ж це таке? Це солі азотної кислоти, які утворюються в с/г продуктах при нераціональному використанню або поєднанні добрив. Надлишок нітратів завдає великої шкоди нашому організму. Найбільша концентрація нітратів у весняних овочах, фруктах та зелені, бо їх вирощували з пришвидшеними темпами розвитку, використовуючи багато добрив.

То ж як убезпечити себе від нітратного отруєння?

Існує безліч способів зменшення рівня нітратів у фруктах та овочах. Головне з них − не поспішати і не вживати ранні овочі . А якщо ваш організм вимагає вітамінів після зимування, то їжте їх маленькими порціями, і ні в якому разі не зловживайте ними.

Якщо ви все ж таки купили “нітратні”овочі, то спершу відріжте ті частини, в яких сконцентровані нітрати в найбільшій кількості. Наприклад, при вживанні весняної капусти, слід відрізати верхні листочки та товсті стрижні на них і обов’язково викидати качан, при вживанні весняної зелені − стебла, а для петрушки − ще й корінь. Щодо моркви, то тут теж потрібно відрізати близько 2 см коренеплоду, починаючи зверху.

Не забуваємо й про молоді огірочки, редиску, бурячки та кабачки з баклажанами, для безпечного споживання перших слід очистити їх від шкірки та ще й обрізати кінчики з обох боків, а для других − відрізати кілька сантиметрів біля плодоніжки.

Кавуни й дині найпідступніші з усіх і з їх ранніми представниками потрібно бути дуже обережними.

Ще один гарний спосіб зменшити вміст нітратів − варити овочі. І чим меншими шматочками ви наріжете їх, тим більше шкідливих речовин знищиться. Але якщо варитимете їх цілими, то обов’язково після цього злийте бульйон, не залишайте овочі у воді, адже нітрати знову повернутvegetablesься.

Менш вдалішим є консервування, соління та квашення, бо вміст нітратів зменшується лише на 20%. Так як при варінні − на всі 60-80%, то ці методи дещо гірші.

Якщо овочі не дуже ранні, із маленьким вмістом нітратів, то позбутися їх до кінця можна за допомогою замочування. Важливе правило − змінюйте воду декілька разів, томі результат буде вагомішим.

Також, щоб нейтралізувати дію нітратів у вашому організмі, потрібно вживати вітаміни А та Е, або продукти з вмістом цих вітамінів.

Top