Ви тут
Головна > Світ > Як зробити Київський торт удома

Як зробити Київський торт удома

tortСкільки людині років − стільки й свічок має бути на торті до дня народження. Та яким на вигляд і на смак має бути цей головний атрибут свята?

Безперечно, красивим, адже відзначити урочисту подію за святковим столом зберуться рідні і близькі. Але торт − це не тільки окраса торжества, бо моменту, коли іменинник загадає бажання і задмухає свічки на ньому, гості чекають передусім задля того, аби нарешті скуштувати десертну випічку.

Тож триповерховий бісквіт, бодай і з екзотичними візерунками із крему, не вартий, як то кажуть, і виїденого яйця, якщо він не смачний. Рецептів випічки на день народження не бракує. З фруктами і без них, з вершковим або заварним кремом, родзинками, горіхами і марципаном − на будь-який смак та гаманець.

Можна, звісно, замовити в кондитера складний багатоярусний та кількакілограмовий виріб, а можна скористатись популярними і доволі відомими світовими рецептами тортів, аби приготувати головну страву святкового столу самостійно, але при цьому прикрасити торт іменинника авторським надписом із крему та глазурі. Тому сьогодні на сторінках Енциклопедії Корисного ми поговоримо про рецепт торта на День народження.recept_torta

До прикладу, випекти у домашній духовці улюблений багатьма Київський торт не потребує надмірних зусиль. Один із адаптованих під домашні умови рецептів на основі безе, горіхів кеш’ю і класичним кремом із вершкового масла може опанувати навіть господиня без стажу на кухні.

Для цього різновиду Київського торта знадобиться 14 яєць, молоко, масло, цукор-пісок та ванільний цукор, 100 гр. какао-порошку, горіхи кеш’ю та коньяк.

Яєчні білки  відділити від жовтків, накрити цупкою тканиною або харчовою плівкою і поставити у тепле місце на добу.

Жовтки поставте  у холодильник, але так само накрити їх чимось. Як мине 24 годин, білкову суміш розділити порівну. До першої частини додати трішки солі і збивати, допоки не утвориться піна. Додати 440 гр. цукру-піску і збивати ще 10 хвилин.

У цей час духовка має розігрітись до 110°С. Безпосередньо перед “сушкою” безе до білкової піни слід додати 180 грам кеш’ю, акуратно перемішати, рухаючи ложкою тільки в одну сторону.

Масу, що утворилася, треба викласти на круглу форму для випічки, перед цим підклавши спеціальний папір. Час “сушки” безе у духовці при температурі у 110°С − приблизно одна година. Потім температуру треба знизити до 100°С і сушити безе іще протягом 1,-2 годин.

Коли основа для Київського торту (безе) добре просушиться, її слід одразу викласти на холодну поверхню, очистивши від паперу. Цю ж саму операцію слід повторити і з другою порцією білків (збити за правилами із сіллю та цукром, додати кеш’ю, перемішати, викласти на папір у формі для випічки і “просушити” у духовці спочатку годину при температурі 110°С, а потім близько 2 годин при температурі у 100°С.

У той час, коли порції безе “сушаться” у духовці, можна приготувати крем. Для цього перемішати молоко з цукром і довести масу до кипіння. В окремому посуді збити жовтки яєць, а далі влити у сироп із цукру і молока.
Отриману густу масу на повільному вогні, постійно розмішуючи, довести до кипіння і дати охолонути. У підсумку має вийти густа база для заварного крему.

Для повної готовності не вистачає тільки вершкового масла. Півкілограма продукту (не із холодильника) подрібнити і додати у крем, активно збиваючи суміш міксером, допоки вона не стане однорідною.

Третину солодкої маси слід відділити в інший посуд, додати половину какао-порошку. У іншу частину крему слід всипати пачку ванільного цукру і влити 3-4 ст. л коньяку. Тепер крем із какао і коньяку можна поєднати і приступати до формування торта.

Нехай у запасі залишиться ложка − дві заварного крему для прикраси торту. Решту − можна пускати в хід. На дно великого підносу або тарілки невеликим шаром викладається трохи крему.

Наступним шаром слугує корж безе, викладений нижньою стороною догори і також змащений кремом. Можна трішки притиснути коржі одне до одного. Верхівку, за бажанням господині, можна полити шоколадною глазур’ю.

Готується вона так: у 2 ст. л. води розмішати 2 ст. л. цукру, помішуючи, довести до кипіння, додати 50 грам вершкового масла і на сам кінець всипати 2-3 ст. л. какао-порошку. Це буде доцільно, бо надпис із залишків заварного крему на темній глазурі торту краще виділятиметься.

Символічне побажання імениннику “З Днем Народження”, а також прикраси у вигляді квітів та візерунків із крему, за допомогою кулінарного мішечка  розміщуються на поверхні випічки на власний розсуд автора виробу.

Готовий Київський  торт іще протягом кількох годин має постояти у холодильнику.

Підготувала Олеся Товт

Top