Ви тут
Головна > Світ > Яка риба найкорисніша?

Яка риба найкорисніша?

rybaРиба є, напевно, одним із найкорисніших продуктів. Плюс ще й у тому, що її легше засвоювати та перетравлювати організму, ніж, наприклад, свиняче чи яловиче м’ясо. Сьогодні на сторінках Енциклопедії Корисного ми спробуємо з’ясувати, яка ж риба є найкориснішою.

Річкова і морська риба

Прийнято поділяти сорти риби на річкові та морські. Останні завжди вважалися кориснішими. У деякій мірі це правильно, адже всі знають, наскільки “чиста” вода у більшій частині наших водойм. З іншого боку, важко знайти такого продавця, що буде продавати не по декілька разів заморожену-розморожену рибу. Звичайно, так звана прісноводна риба коштує менше, ніж морська, але вона менш корисна: у прісноводній рибі менше амінокислот, мінералів та вітамінів.

Користь риби для судин і серця

Загалом риба позитивно впливає на здоров’я судин та серця. Якщо щодня вживати хоча б 100 г морської риби, то ризик того, що ви можете мати проблеми із серцево-судинною системою, знизиться до мінімуму. Особливо корисною для серця вважається так звана жирна риба – форель, оселедець, палтус, скумбрія, тунець, представники сімейства лососевих. Оскільки «жирна риба» водиться переважно у холодних водоймах, то для побудови цього жиру риби використовують ненасичені жирні кислоти, що не кристалізуються. І ось цей риб’ячий жир буде корисним для роботи серця.

Користь риби для статевої системи

Жирна риба також корисна для чоловічої статевої системи, особливо тунець та сьомга. Вживання такої риби позитивно впливає на якість чоловічих статевих клітин – сперматозоїдів. Акросома – спеціальна структура сперматозоїда, за допомогою якої і розчиняється оболонка яйцеклітини, при проникненні в неї сперматозоїда. Щоб ця акросома розвивалася нормально, потрібна докозагексагенова кислота, що й міститься в жирній рибі.Rose colored fish, summer food with lemon wine marinade

Риба для літніх людей

Таку корисну рибу як сом рекомендують вживати людям після 50 років, адже він збагачений В12, тому саме у цієї верстви населення є проблеми з дефіцитом цього вітаміну. І, до речі,  дослідження у 2011 році показали, що вживання цієї риби знижує ризик виникнення слабоумства.

Макрель багата на вітамін D, тому регулярне її вживання підтримує стан наших кісток у нормі, а також є чудовим попередником остеопорозу.

Користь риби для кісток

Сардини багаті на Кальцій. Їх рекомендують вживати з кістками. Також 85 г сардин містять в собі стільки Кальцію, що й приблизно в чашці знежиреного молока, і майже добову дозу вітаміну D. Згідно з деякими даними, ці «складники» зменшують ризик передчасної смерті близько до 7 %.

Сайда є відомим складником рибних паличок, також продається у вигляді філе. Одна порція сайди – це 73 % від добової потреби Селену, мінералу, що знижує ризик захворіти на цукровий діабет 2 типу (дані дослідників з Гарварду).

Райдужна форель містить багато протеїнів та омега3-кислот. На 85 г припадає близько 20 г протеїнів та 10 г омега3-кислот.

Загалом риба позитивно впливає не тільки на роботу серця, чоловіче здоров’я, стан кісток,а й на стан волосся та шкіри, попереджує багато тяжких захворювань, розріджує кров, що зменшує ризик утворення тромбів.

Бажаю здоров’я!

Top